S podporou od Krnáčové můžeme odolat všem vyzyvatelům, říká favorit ANO na primátora Nacher

Patrik Nacher

Patrik Nacher Zdroj: K. Kopáč, R. Klejch, ČTK, Profimedia.cz

Patrik Nacher
Patrik Nacher
Patrik Nacher
4
Fotogalerie

Poslanec Patrik Nacher by mohl být novým lídrem pražské kandidátky hnutí ANO a kandidátem na primátora za hnutí. Po ohlášeném konci současné primátorky Adriany Krnáčové v politice se v hnutí nabízí několik možných adeptů, včetně současných radních Karla Grabeina Procházky či Evy Kislingerové. Favoritem primárek, ze kterých příští týden vzejde lídr kandidátky ANO, je ale podle informací E15 právě Nacher. Podporuje ho i Krnáčová.

Primátorka Adriana Krnáčová uvedla v rozhovoru pro MF Dnes, že podporuje právě vás a pokusí se k podpoře přesvědčit i členskou základnu. Co pro vás podpora znamená?

Velmi mě potěšila. Je důležité mít podporu stávajícího primátora, důležitá je spolupráce a také, aby se předešlo nějakým vnitřním diskuzím nebo sporům. Podpora od paní Krnáčové může vést k vytvoření silnějšího týmu schopného odolat všem vyzyvatelům, které tady v Praze očekávám.

Jaké by byly vaše cíle, pokud byste získal primátorský řetěz? Co byste chtěl dotáhnout, co začít?

My jsme teď ve fázi, kdy jsou nominace na lídra. Příští týden je samotná volba, pak bude představení kandidátek a volebního programu a tvorba vizí. Teď to tady řešit by ode mě nebylo kolegiální a fér, aby se to členové dozvídali z novin. Jsem zatím jen pouhý nominant.

Často se říká, že být pražským primátorem je taková konečná, je to nevděčná pozice. Necítíte to tak?

Ano, je to tak. Ten tlak ze všech stran a to jak opozičních, tak koaličních, ze strany úřednictva, vnějšího prostředí, je obrovský. Já jsem k tomu mohl přičichnout zvnějšku jako předseda výboru pro vzdělávání a sociální politiku, a musím říct, že ten kontext toho rozhodování je úplně jiný, než se zvnějšku může zdát. Je celkem naivní představa, že člověk lusknutím prstu může něco ovlivnit. V tomhle má paní primátorka pravdu.

Primátor je nejvíc vidět, všechny neúspěchy padají na něj, úspěchy si samozřejmě vezmou všichni ostatní. On je navíc sice primátor, ale hlas má jeden, jak v zastupitelstvu, tak radě. To znamená, že je to o tom vytvořit si nějaký neformální vliv a opravdu naplnit tu nevděčnou roli toho prvního.

Proč tedy do toho jdete?

Já mám rád výzvy a myslím si, že jako rodilý Pražan mám jasnou představu, co by se tady v Praze mohlo a mělo dít. Nebojím se jít proti proudu nebo komunikovat nějaké kontroverzní nebo nevděčné téma, což je nedílnou součástí té práce. Jako člověk velmi komunikativní bych byl rád, abych tu příležitost měl.

Není to jen o konkrétních krocích, změnách, jako je bytová výstavba, doprava, parkování, obchvat a podobně, ale je to i o změně atmosféry. O vnímání komunální politiky v Praze. To vždy začíná zezhora, od hlavy. Tam cítím přes svou minulost, že bych měl co nabídnout.

Ta atmosféra je podle vás špatná?

Já neříkám, že je špatná. Ale obecné vnímání politiky lidmi není moc dobré, Prahu nevyjímaje. U hlavního města s rozpočtem na úrovni středně velkého ministerstva tam tlaky a reputace jsou. Lidé pak vnímají politiky skrze ty hlavy a ty mají na změnu vnímání největší vliv. A to samozřejmě pak ovlivňuje i jednání a chování těch, se kterými spolupracují.

Paní Krnáčová byla ostře kritizovaná, zejména v posledních měsících. Je něco, co byste udělal jinak?

My jsme každý jiný, já jsem třeba komunikativní člověk, který se dvacet let pohybuje v tom mediálním prostředí. Třeba ve vztahu k novinářům vycházím z úplně jiných základů, než paní primátorka. Ale to je tím, že jsme prostě každý jiný. Troufám si říct, že jsou mnohé věci, které umí paní Krnáčová lépe. O tom je však předčasné debatovat, nechci, aby moje odpovědi byly vnímané jako neskromný, ba dokonce nafoukaný pohled. Až bude schválená kandidátka, tak se pak můžeme bavit o těchto obsahových věcech.

Máte podporu pana Babiše?

Já jsem s ním o tom nemluvil.

Pokud se stanete primátorem, složíte poslanecký mandát?

Ano. Pokud bych se stal primátorem, tak v duchu svých dosavadních kroků a zachování vnitřní integrity v boji proti kumulaci funkcí, tak bych poslancem nebyl.