U komunálních voleb pozor na křížkování. Hlasy se nemusejí počítat

Volby, urna

Volby, urna

ilustrační foto
2
Fotogalerie

Volby do obecních zastupitelstev se konají 5. a 6. října 2018. Termín pokaždé určí prezident devadesát dní před jejich konáním. Současně s komunálními volbami budou v některých obcích probíhat i volby do Senátu. Zatímco volby do obecního zastupitelstva se opakují každé čtyři roky, u Senátu jsou to každé dva roky, kdy se obměňuje vždy třetina horní komory.

Hlasování do obecního zastupitelstva bude probíhat stejně jako v minulosti dva dny – v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne.  Volební místnosti se otevírají v pátek ve 14 hodin a v sobotu se ve stejnou dobu zavřou.

Komunální volby 2014 - výsledky

V posledních komunálních volbách v roce 2014 nejvíce uspělo hnutí ANO, které dostalo téměř 15 procent hlasů. Na druhém místě skončili sociální demokraté se zhruba 13 procenty a na třetím místní sdružení nezávislých kandidátů, která v souhrnu volilo přibližně 12 procent voličů. 

Praha

V Praze bude primátorský post obhajovat hnutí ANO. Podle dubnového průzkumu Phoenix Research pro deník Blesk je hnutí ANO favoritem i pro současné volby, druzí jsou Piráti, které následují ODS a TOP 09.

Profily kandidátů na pražského primátora čtěte ZDE >>>

Jak volit

Zvláštností u komunálních voleb je takzvané křížkování, což je ovšem něco jiného než kroužkování při volbách do Poslanecké sněmovny. Volič tak může rozdat celkem tolik hlasů, kolik je v obci nebo obvodu zastupitelů. Pakliže ale volič zaškrtne celou stranu a zároveň dá hlas i jednotlivým kandidátům té samé strany, jeho preferenční hlasy se v rámci strany už nepočítají.

Pro příklad může posloužit obec s šesti zastupiteli. Volič tak může označit šest jednotlivých kandidátů bez toho, aby zaškrtl stranu. Pokud například zvolí tři jakékoliv kandidáty a zároveň stranu, pak celé straně jdou tři hlasy, které se započítávají od začátku listiny. Kandidáti ovšem musí být z jiné než zvolené strany.

Další možností je rozdat méně hlasů, než je možné a vybrat například jen tři kandidáty. V případě, že volič vybere šest kandidátů a zároveň stranu, pak se hlasy započítají osobám a strana žádnou nedostane.

Voličský průkaz

Na rozdíl od ostatních voleb v komunálních volbách nelze volit na voličský průkaz a občané tak musí hlasovat v místě svého bydliště. Omezení se dotkne především lidí pobývajících v cizině, nemocných nebo vězňů.

Volební systém

Současná úprava volebního systému pochází z roku 2001. Aby se strana dostala do obecního zastupitelstva, musí překonat hranici pěti procent hlasů. Kandidovat mohou registrované politické strany a hnutí, případně jejich koalice. Kandidáti přitom musí nejpozději v den voleb dosáhnout plnoletosti.


Online výsledky voleb můžete sledovat zde>>>