Macron jasně uspěl i v parlamentních volbách, míří k většině

Emmanuel Macron,

Emmanuel Macron, Zdroj: ČTK

Hnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona dnes v prvním kole francouzských parlamentních voleb na hlavu porazilo tradiční politické strany a míří k pohodlné většině. Republika v pohybu (REM) získala téměř třetinu hlasů a poražení konzervativci a socialisté varují před monopolem moci. V Národním shromáždění, které má 577 křesel, by Macron se svými lidmi mohl po druhém kole obsadit až 445 míst.

Podle průzkumu společnosti Kantar Sofres získala REM s centristickou formací MoDem v prvním kole 32,9 procenta hlasů, republikáni se spojenci 21 procent, Národní fronta (FN) Marine Le Penové 13,5 procenta, ultralevicová Nepodrobená Francie 11 procent a socialisté 7,8 procenta.

Po druhém kole voleb, které je naplánováno na příští neděli, by republikáni mohli obsadit 80 až 100 parlamentních míst, socialisté 30 až 40 křesel, krajní levice deset až 20 a Národní fronta by měla mít čtyři, nanejvýš deset mandátů.

Pokud se propočty rozložení mandátů potvrdí, vymaže to z parlamentu politickou diskusi, reagoval na odhady výsledků prvního kola voleb šéf socialistů Jean-Christophe Cambadélis. Z tábora socialistů se podle agentury AFP ozývají hlasy o "bezpříkladném ústupu levice".

"Není zdravé ani žádoucí, aby prezident, který v prvním kole prezidentských voleb dostal jen 24 procent hlasů a ve druhém vyhrál jen díky protestu vůči krajní pravici, těžil z monopolu moci," řekl Cambadélis.

Premiér Édouard Philippe po oznámení odhadů slíbil voličům razantní reformy a prohlásil, že "Francie je zpátky". Příští neděli se podle něj v parlamentu objeví nová tvář země. Silný výsledek Macronova hnutí v prvním kole ukazuje, že Francouzi podporují jeho první kroky na světové i domácí scéně, řekl předseda vlády.

Někteří z nejvýznamnějších ministrů Macronovy vlády dnes postoupili do druhého volebního kola. Ministr financí Bruno Le Maire získal ve svém okrsku v Normandii přes 45 procent hlasů, ministr bytové výstavby Richard Ferrand měl v Bretani podporu 34 procent voličů. Vládní mluvčí Christophe Castaner ve svém obvodu vyhrál se 44 procenty hlasů. Všichni mají dobrou šanci ve druhém kole uspět.

Vůdkyně Národní fronty Le Penová získala rovněž 44 procent hlasů a do parlamentu se zřejmě rovněž dostane.