Macron musí Francouze dostat k urnám, jinak neporazí Le Penovou

Vůdkyně francouzské krajní pravice Le Penová se setkala s Putinem

Vůdkyně francouzské krajní pravice Le Penová se setkala s Putinem Zdroj: Reuters

Ve Francii se v neděli rozhodne, kdo bude po následujících pět let z Elysejského paláce řídit nejen chod této sedmašedesátimilionové země, ale také výrazně ovlivňovat vývoj Evropské unie. Favorit prezidentského duelu Emmanuel Macron sice od prvního kola podporu mírně ztratil, i tak by ale měl svou soupeřku Marine Le Penovou podle průzkumů porazit. Jeho největší obavou je, že příliš mnoho Francouzů zůstane doma. 

„Pokud bude účast ve prospěch Macrona příliš slabá a podpora Le Penové velmi silná, mohla by se dostat nad padesát procent hlasů,“ řekl BBC politolog Aurélien Preud’homme. Centrista v posledních šetřeních vede nad šéfkou Národní fronty v poměru 61 : 39, před čtrnácti dny by pro něj hlasovalo o tři procenta voličů více. Přestože se všichni hlavní poražení z prvního kola nakonec vyjádřili proti Le Penové, nečeká se, že jejich příznivci budou jednotně hlasovat pro exministra hospodářství.

Někteří pravicově orientovaní Francouzi zřejmě raději podpoří nacionalistku, část zklamaných stoupenců levice patrně volit nepůjde. Macron v počátku kampaně před rozhodujícím kláním trochu zaspal. Jeho soupeřka, která se ho snaží prezentovat jako uchazeče elity, zabodovala například debatou s dělníky továrny v Amiensu, odkud se má výroba přesunout do Polska. Centrista se poté pokusil dohnat skluz silnými výroky na adresu Varšavy a slíbil, že se zasadí o hlubokou reformu Evropské unie.

Video: Jak Francouzi (ne)prožívají prezidentské volby

Velký důraz se tak kladl na středeční televizní debatu, během níž se oba kandidáti ostrými výroky pokusili na svoji stranu získat váhající voliče. Macron prohlásil, že jeho rivalka Francii nic nenabízí, vyvolává občanskou válku a rozdělováním společnosti nahrává teroristům.

„Vaší strategií prostě je říkat spoustu lží a jen vyjmenovávat, co v této zemi nefunguje dobře. Je mi líto, paní Le Penová, Francie si zaslouží něco lepšího, než jste vy,“ prohlásil. Le Penová kontrovala prohlášeními, že centrista je arogantní, rozmazlený bankéř, který rozprodá zem za nejvýhodnější nabídku a je shovívavý k islamistům. „Bezpečnost a terorismus jsou hlavní témata, která ve vašem programu zcela chybí,“ uvedla.

Podle diváckého průzkumu byl ale Macron v diskuzi přesvědčivější, konstatovalo to 63 procent tázaných. Dobrou zprávou pro Macrona také je, že jeho teprve loni založené hnutí En Marche! má šanci zvítězit v červnových parlamentních volbách. Podle aktuálního průzkumu pro deník Les Echos může v zákonodárném sboru získat 249 až 286 křesel.

K většině v orgánu je zapotřebí disponovat 289 mandáty. Nemusejí se tak potvrdit obavy, že Macron bude slabý prezident, jelikož se nebude moct opřít o majoritu v Národním shromáždění.