Merkelové CDU vyhrála generálku na parlamentní volby

CDU slaví vítězství v Severním Porýní - Vestfálsku

CDU slaví vítězství v Severním Porýní - Vestfálsku Zdroj: ČTK

SPD utrpěla prohru v Severním Porýní - Vestfálsku
Angela Merkelová
Angela Merkelová
4
Fotogalerie

Volby v nejlidnatější německé zemi - Severním Porýní-Vestfálsku - vyhráli podle odhadů veřejnoprávní televize ARD poměrně jasně křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové před sociální demokracií.

Dosavadní vláda sociálních demokratů a Zelených tak v tomto velkém regionu končí. Hlasování ve spolkové zemi, která má téměř 18 milionů obyvatel, bylo svým způsobem generálkou před parlamentními volbami v září.

Křesťanskodemokratické unii (CDU) upřesněný odhad výsledků přisoudil 34,3 procenta hlasů, zatímco sociální demokracii (SPD), která byla dlouho favoritem voleb, 30,6 procenta. CDU si tak oproti volbám před pěti lety polepšila o osm procent, SPD více než osm procent ztratila.

Do zemského sněmu v Düsseldorfu by se měli dostat ještě svobodní demokraté (FDP) se 12,2 procenta, Zelení se šesti procenty a Alternativa pro Německo (AfD) se 7,7 procenta. Protiimigrační Alternativa pro Německo tak už bude zastoupena ve 13 z celkem 16 zemských sněmů. Na hranici vstupu do zemského parlamentu je Levice s pěti procenty, ze sněmu jistě vypadnou Piráti s 1,1 procenta.

Novou vládní koalici bude podle všeho sestavovat volební lídr CDU v Severním Porýní-Vestfálsku Armin Laschet, který by měl ve funkci nahradit dosavadní šéfku vlády Hannelore Kraftovou (SPD). Ta už také oznámila odchod z vedoucích stranických funkcí. Vzniknout může buď velká koalice CDU a SPD, nebo koalice CDU, FDP a Zelených, do které se ale Zeleným zatím příliš nechce. Třetí možností je koalice CDU a FDP, která by měla většinu, pokud se nakonec do zemského sněmu nedostane Levice.

Dnešní výsledek bude podle pozorovatelů hořkou pilulkou především pro sociální demokraty, kteří letos na zemské volby s CDU prohrávají nečekaně už 0:3, což nepřidává jejich vyhlídkám na úspěch v podzimních parlamentních volbách. V celoněmeckých průzkumech už přitom za konzervativní unií CDU/CSU zaostávají o deset procentních bodů.