Občané EU mají mít stejná práva jako Britové, nabízí Mayová

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: Profimedia.cz

Britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová
Nastupující britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová
Bývalý starosta Londýna a prominentní podporovatel brexitu Boris Johnson (vlevo)
Nigel Farage při referendu o brexitu
hlasování o brexitu
6
Fotogalerie

Britská premiérka Theresa Mayová chce, aby s občany Evropské unie žijícími v zemi legálně k zatím nestanovenému datu nepřetržitě alespoň pět let bylo i po odchodu Británie z evropského bloku zacházeno jako s Brity, tedy aby měli stejná práva například pokud jde o lékařskou péči a školství. Mayová to dnes řekla v britském parlamentu.

"Chci zcela ujistit lidi, že podle vládního návrhu nebude žádný občan EU, který nyní legálně žije ve Spojeném království, muset Británii (po brexitu) opustit. Chceme, abyste zůstali," prohlásila premiérka před britskými poslanci. Dodala, že s Bruselem by ráda uzavřela reciproční dohodu.

Uvedla také, že nedopustí dělení rodin. Příbuzní občanů EU, kteří do země přijedou ještě před brexitem, by podle Mayové měli mít možnost po pěti letech požádat o právo se v zemi usadit. Po odchodu země z unie budou podle ní pro příchod zahraničních členů rodiny platit podobná omezení jako pro Brity, pokud se Londýn s Bruselem nedohodnou jinak.

Mayová dnes v britském parlamentu představila konkrétní podobu toho, jak hodlá po brexitu zajistit práva občanů zemí EU v Británii. Už minulý týden se svými plány seznámila své kolegy na summitu EU.

Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier na twitteru uvedl, že dnes představený návrh britské vlády na zajištění práv občanů unie po odchodu země z evropského bloku je málo ambiciózní, nejasný a záruky jsou nedostatečné. Brusel podle něj chce pro občany EU stejná práva, jaká jim zajišťuje unijní legislativa.

"Cíl EU ohledně práv občanů: stejná úroveň ochrany jako v právu EU. Je potřeba větších ambicí, jasnosti a záruk, než je v dnešní pozici Spojeného království," napsal Barnier.