Babiš Zemanovi radí zbavit se Mynáře a Nejedlého

Vratislav Mynář

Vratislav Mynář Zdroj: František Vlček / Mafra / Profimedia

Prezident Miloš Zeman by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měl před druhým kolem voleb hlavy státu zbavit kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého. 

V televizi Prima dnes také uvedl, že Zemana podporuje, radí mu, aby udělal inventuru kauz z uplynulého mandátu a vysvětlil je veřejnosti. Zemanův protikandidát v druhém kole prezidentské volby Jiří Drahoš nerozumí tomu, proč to Babiš neřekl Zemanovi už dávno. Nynější výzvu považuje za součást politické hry, řekl Drahoš Českému rozhlasu. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka je Zeman s výrokem Babiše seznámen, nyní ho ale Hrad komentovat nechce.

Aby se Zeman distancoval od nejbližších spolupracovníků, řekl Babiš už v sobotu po vyhlášení výsledků prvního kola, ze kterého se Zemanem postoupil do volebního finále bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš. "Pan prezident je loajální ke svým nejbližším spolupracovníkům možná až nekriticky," uvedl dnes Babiš. Distancování se od některých by podle něj mohlo Zemanovi pomoct v kruzích, které stojí proti němu.

Drahoš, který skončil v prvním kole prezidentských voleb druhý, ve vysílání Českého rozhlasu prohlásil, že ke stejnému kroku již Zemana také vyzval. "Nerozumím tomu, proč to Andrej Babiš neřekl Miloši Zemanovi již dávno, já o tom mluvím v průběhu celé kampaně," řekl vědec. "Beru to jako součást jakési politické hry," dodal Drahoš.

Informace o druhém kole prezidentských voleb >>>

Ovčáček sdělil, že Zeman je s prohlášením premiéra seznámen. "V tuto chvíli ale ponechávám bez reakce," dodal Ovčáček.

Premiér Babiš také Zemanovi doporučil, aby veřejnosti vysvětlil kontroverze z posledních let. "Já na jeho místě bych udělal nějakou inventuru, co se stalo v rámci jeho úřadu za pět let, různé aféry, kontroverze. Dal bych k tomu své stanovisko a snažil se to lidem vysvětlit," uvedl premiér.

Doplnil, že ve své politické minulosti se musel také rozloučit se svou nejbližší spolupracovnicí, ačkoli věděl, že nic neudělala. Připomněl tak pražskou komunální političku a někdejší místopředsedkyni ANO Radmilu Kleslovou. Ta v roce 2015 po informacích v médiích a kritice některých pražských politiků rozvázala smlouvu s polostátní firmou ČEZ a rezignovala na placené funkce ve dvou pražských firmách.

Kontroverzi vyvolalo Zemanovo sobotní prohlášení, že ho podporuje například zpěvák Karel Gott. Ten ale v prohlášení uvedl, že jako vždy při všech volbách jmenovitě nepodpořil žádného kandidáta. Nechce proto komentovat ani jejich výroky. Ovčáček v reakci na dotaz, jak tento rozpor komentuje, odpověděl, že může jen odkázat na "mistrovo vyjádření pro deník Blesk". V něm konkrétně neřekl, komu hlas odevzdá. "Budu volit člověka, kterého si vážím, jeho myšlenky a názory jsou mi blízké a vím, že naši republiku bude opět dobře reprezentovat. A mohl by dle mého obstát i v nelehké době, která nás nepochybně čeká," citoval Blesk Gotta. Ovčáček dnes zároveň poznamenal, že nejnovější vyjádření Gotta bere na vědomí a plně ho respektuje.

Babiš dnes zopakoval, že Zeman je skvělý rétor, je proto dobře, že se na rozdíl od kampaně před prvním kolem voleb zúčastní v příštích týdnech televizních debat. S Drahošem si dovede představit spolupráci, jako s každým, kdo umí komunikovat. Myslí si ale, že ho chtějí jeho podporovatelé využít k tomu, aby přes něj ovlivňovali politiku.