Babišova podpora Zemana byl důvod, proč jsem s ANO skončil, přiznal Telička

Pavel Telička

Pavel Telička Zdroj: Anna Vacková, E15

Pavel Telička
Pavel Telička
Pavel Telička
Pavel Telička
Pavel Telička
8
Fotogalerie

Europoslanec Pavel Telička (nestraník) si nepřeje, aby současná hlava Miloš Zeman pokračovala ve své funkci. Právě kvůli blízkému vztahu premiéra Andreje Babiše a Zemana se rozhodl Telička na podzim rozejít s hnutím ANO. Sám se definitivně nerozhodl, koho bude volit, nejvíce se však přiklání k akademikovi Jiřímu Drahošovi.

Babiš by se měl ve čtvrtek, den před začátkem prvního kola prezidentských voleb, veřejně vyjádřit, koho z kandidátů hnutí ANO před hlasováním podpoři. Ve středu přitom vystoupí Zeman v Poslanecké sněmovně, kde vyjádří podporu Babišově menšinové vládě.

„Rozhodně si nemyslím, že hnutí ANO podpoří jiného kandidáta. Buď podpoří Miloše Zemana, anebo Andrej Babiš – a to by byl můj tip – vyjádří Zemanovi podporu sám a řekne, že tím nezavazuje hnutí ANO. Ten signál je však téměř ekvivalentní. Stane-li se tak, tak se tím legitimizuje se další z důvodů, proč jsem se rozhodl rozvázat spolupráci s ANO,“ uvedl Telička na pondělní tiskové konferenci.


Vše o europoslancích čtěte zde >>>


Europoslanec se rozhodl ukončit spolupráci s hnutí ANO, na jejíž kandidátce byl jako nestraník zvolen do Evropského parlamentu, už před sněmovními volbami, jak server E15.cz informoval v říjnu.

„Vztah hnutí ANO k hlavě státu a kandidatuře Miloše Zemana byla jedna z pěti otázek, na základě kterých jsem se rozešel s hnutí ANO. Dlouhou dobu jsem se je snažil přesvědčit, že není v zájmu této země a není v zájmu hnutí ANO, aby Zemana podpořilo,“ řekl Telička, který doufá, že volby vyhraje „kvalitní a proevropský kandidát“.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka


Vyšetřování kauzy Čapího hnízda a tajné zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), kterou kromě Lidových novin patřící do holdingu Agrofert získal i server Aktuálně.cz a Hospodářské noviny, nechtěl Telička kvůli dřívějšímu propojení s hnutím ANO komentovat, byť si myslí, že by měla být veřejná.

„Vždy je lepší, když se ten dokument zveřejní. Dříve nebo později se k němu někdo dostane, k čemuž nakonec asi došlo. Myslím si, že pak vzniká jakási pachuť. Já jsem pro, aby to bylo veřejně přístupné, mohou ale být zákonné důvody, proč tomu tak není,“ myslí si Telička.

Europoslanec se ale jasně vymezil proti tomu, aby politici zkoušeli zdiskreditovat nezávislé orgány. Babiš totiž v kauze Čapího hnízda zpochybnil důvěryhodnost jak českých policistů, tak vyšetřovatelů OLAF. „Nemohu akceptovat a považuji za velmi nešťastné a společensky škodlivé, pokud se bude podrývat autorita příslušných orgánů, aniž by byl dotyčný schopen předložit jasné důkazy. Ty pokusy diskreditovat úřady jsou nešťastné pro národní i evropskou demokracii,“ dodal.

Telička se navíc už několik týdnů proti Zemanovi vymezuje na sociálních sítích, kde podle svých slov upozorňuje na prezidentovy nesplněné sliby. „Hrozně těžko hledám slib, který skutečně splnil. Zemanův mandát v druhém období může být ještě autonomnější od vlády než mandát číslo jedna. Musíme si pak položit otázku, kdo skutečně má vliv na politiku Hradu,“ míní Telička, která uvažuje o volbě akademika Jiřího Drahoše, textaře a podnikatele Michala Horáčka nebo bývalého velvyslance Pavla Fischera.

„Velmi si přeji, aby Miloš Zeman nebyl znovu prezidentem této země, tedy musí být lidé motivováni jít do druhého kola. Pokud by byl rozdíl dvaceti procent, tak se obávám, že to nebude mobilizovat voliče a možná si nemalé procento lidí řekne, že tady je vymalováno, radši pojedeme na hory. Veškeré průzkumy naznačují, že pan Drahoš by mohl být na dostřel. Když to bude těch deset dvanáct procent, tak v tom vidím šanci do druhého kola. Nejsem definitivně rozhodnut, ale pravděpodobně budu se tímto řídit,“ naznačil své preference Telička.


Nevíte, koho volit? Zkuste si volební kalkulačku >>>