Chovanec: ČSSD nevstoupí do vlády podporované Okamurou

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec sledoval spolu s předsedou SPD Tomiem Okamurou volební výsledky v prezidentském salónku pražského Top hotelu. Při tiskové konferenci znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana byli také společně na podiu. Podle Chovance však k žádnému sblížení obou stran nedošlo.

 

Kdyby ČSSD případně vstoupila do vlády s ANO, nesouhlasil byste s tím, aby ji podporovalo SPD?

Neumím si něco takového to představit. Musí se najít proevropské vládní řešení, které bude držet euroatlantické vazby. A myslím si, že by ve vládě neměl sedět nikdo, kdo je obviněný. Uvidíme, jestli to únorový sjezd sociální demokracie změní.

Váš postoj k SPD se tedy nezměnil?

Spolupráce ČSSD s SPD Tomia Okamury je utopie. Jasně říkáme, že chceme vládu proevropskou, vládu, která bude směřovat do struktur Evropské unie. Chceme tam být partnerem, který bude říkat nahlas své názory, ale chce zůstat součástí EU. Tomio Okamura to má postaveno naprosto odlišně a spolupráce našich dvou stran je z tohoto důvodu nemožná. Že jsme tady dnes seděli spolu na jednom pódiu je jenom a jenom proto, že jsme byli panem prezidentem pozváni.

Bavili jste se o sestavování vlády?

Vůbec ne. Příští dny přinesou debatu o vládě. Dnes na to není čas. Sledovali jsme výsledky a teď, jak předpokládám, se bude slavit.


Profily zájemců o post předsedy ČSSD čtěte zde >>>


Bude nyní případný vstup ČSSD do vlády snazší, když bude Zeman i nadále prezidentem?

Nám nejde o to být primárně ve vládě. Chceme, aby se vytvořila povolební situace, která bude kopírovat naše programové priority a především naše proevropské směřování.

Jak bude nyní podle vás Hrad postupovat?

Pan prezident avizoval, že chce dát Andreji Babišovi čas, aby nalezl 101 hlasů v Poslanecké sněmovně. Dali jsme na stůl jasné podmínky. Nechceme ve vládě žádného obviněného politika. ANO by také nemělo mít vliv na ministerstva financí, spravedlnosti a vnitra. Hlavně bychom ale chtěli jednat o programových průnicích. Bohužel, ANO ty tři týdny do sjezdu ČSSD nevyužije k tomu, abychom mohli debatovat, protože jednání zrušilo. My jsme byli připraveni jednat.

Bude si prezident opět zvát předsedy stran?

Předpokládám, že prezident do sestavování vlády vstoupí. Jestli si ale bude zvát předsedy, nebo jen pověří Andreje Babiše, aby našel 101 hlasů, to nevím. To ukážou následující dny. V tom salónku jsme se o tom nebavili. Pečlivě jsme sledovali výsledky, místy tam bylo hrobové ticho.

Co nyní čekáte od prezidenta? Změní se v něčem?

Věřím, že pan prezident zakope příkopy a začne spojovat společnost. ČSSD nyní čeká sjezd. Já jsem pana prezidenta pozval. Přislíbil, že přijede a zase po letech bude moci říci sociální demokracii svůj názor.