Drahoš na tiketech drtivě poráží Zemana, současnému prezidentovi věří jen zlomek sázkařů

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Jakub Poláček Blesk

Jiří Drahoš skončil s odstupem druhý za Milošem Zemanem
Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš
3
Fotogalerie

Ačkoliv byl prezident Miloš Zeman dlouhodobě považován za jednoznačného favorita historicky druhé přímé prezidentské volby, po jejím prvním kole věří v obhajobu mandátu současné hlavy státu jen zlomek sázkařů. Podle jejich tiketů Zemana nahradí bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš.

Pár hodin po skončení prvního kola většina českých sázkových kanceláří své kurzy výrazně upravila. „Pouhý součet hlasů neúspěšných kandidátů, kteří podpořili Drahoše, spolu s jeho hlasy výrazně převyšuje počet hlasů, které dostal prezident Zeman. Voličská obec je velmi polarizovaná na jeho příznivce a odpůrce a je důvod očekávat, že většina těch, kteří ho nevolili, tak nebudou činit ani za čtrnáct dní,“ říká Pavol Boško, expert a bookmaker Tipsportu na společenské sázky.

Podobně nahlíží na nastalou situaci i u Fortuny. „Sázkaři od první chvíle preferovali výhradně Drahoše. Během několika desítek minut činily vklady na něj tři sta tisíc korun a na Zemana nebyly prakticky žádné,“ podotýká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny s tím, že v neděli ráno, tedy necelý den po volbách, dosahovaly vklady na vítěze 1,7 milionu korun. Devadesát procent z nich předpokládá Zemanovu prohru.

„Chování sázkařů bude rozhodujícím faktorem pro kurz na vítěze. Ovlivnit ho mohou i případné nové, dosud neznámé informace – například o zdravotním stavu některého z kandidátů,“ doplňuje Boško.

Že relativní „jistota“ sázkařů neznamená praktickou definitivu, potvrzuje i Hanák. „Je toho hodně, co se během nadcházejících dvou týdnů může přihodit. Bude to boj, Zeman neprodá kůži lacino,“ dodává.

Před prvním kolem docházelo také k méně obvyklým, riskantnějším tipům. Úspěch kandidáta Pavla Fischera, který se umístil na třetím místě, zajistil výhru 400 tisíc jednomu ze sázkařů Fortuny. Ten využil kurz deset ku jedné, že Fischer skončí přinejhorším třetí.

Další sázkař vsadil 4800 korun v kurzu dvacet ku jedné, že Marek Hilšer porazí bývalého premiéra Mirka Topolánka. Hilšer získal téměř o pět procent více a sázkař téměř sto tisíc korun.


V Česku se blíží prezidentské volby. Vše o nich čtěte zde >>>


Podívejte se na analýzu Bohumila Pečinky k prvnímu kolu voleb:

Video placeholde
Bohumil Pečinka analyzuje 1. kolo prezidentské volby • Martin Bartkovský