Drahoš se vyhýbá duelům, tvrdí Topolánek. Není čas, oponuje akademik

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek zmínil priority v oblasti domácí politiky

Prezidentský kandidát Mirek Topolánek zmínil priority v oblasti domácí politiky Zdroj: Blesk - Martin Přibyl

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Superdebata prezidentských kandidátů: Zleva Horáček, Hannig, Hilšer, Kulhánek, Topolánek, Fischer, Hynek a Drahoš
debata prezidentských kandidátů
Jiří Drahoš
8
Fotogalerie

Zbývá jen pár dní do voleb a kandidáty čeká týden plný debat. Expremiér Mirek Topolánek o víkendu rozeslal tiskovou zprávu, ve které obviňuje bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše z neúčasti ve společných duelech. Televize Prima dokonce musela duely kvůli neúčasti Drahoše a prezidenta Miloše Zemana zrušit.

„K diskuzím opakovaně vyzývám Miloše Zemana a Jiřího Drahoše. A ti se jim opakovaně vyhýbají. Dnes to bylo zase to samé, Jiří Drahoš - tentokrát to bylo dokonce už potřetí - se mnou odmítl debatovat v TV Prima. A takhle podle mě fér hra prostě nevypadá,“ uvedl v neděli Topolánek s tím, že voliči by měli vidět, jak kandidáti obstojí v debatách. Sám na začátku ledna uvedl, že se některých debat do prvního kola voleb nebude účastnit, prý kvůli nepřítomnosti Zemana a Drahoše.

Drahoš oponuje, že ve finálním týdnu nemá čas na jednotlivé duely a chce se soustředit na poslední debaty se všemi kandidáty. „Teď se soustředíme na superdebaty na iDnesu, Nově a České televizi, které nás tento týden čekají. Duely s jednotlivými kandidáty, ať už by je pořádal kdokoli, nejsme schopni z programových důvodů stihnout. Proto jsme odmítli účast na duelu na Primě,“ uvedla pro deník E15 Drahošova mluvčí Kateřina Procházková.

Drahoš se podle své mluvčí duelům s Mirkem Topolánkem cíleně nevyhýbá. „Jiří Drahoš se účastní většiny debat a diskuzí. S panem Topolánkem naposledy v pořadu Duel pro Seznam a Český rozhlas. Tento týden se potkali v Euru, Hospodářské komoře či Asociaci soukromých zemědělců. Z debaty na Rádiu 1 se omluvil Mirek Topolánek,“ dodala Procházková.

Plánovaná série duelů na Primě byla nakonec zrušená, hlavním důvodem bylo, že vedle Zemana vycouval i Drahoš. „S ohledem na tuto skutečnost a vzhledem k faktu, že současný prezident Miloš Zeman se také neúčastní duelů s kandidáty, se televize Prima rozhodla předvolební diskuze v pořadu Partie nevysílat. Jejich počet by totiž vzhledem k odmítání účasti ze strany dvou výše uvedených kandidátů nebyl úplný,“ uvedl za Primu Adam Halmoši.


Přečtěte si podrobné profily Miloše ZemanaJiřího DrahošeMirka Topolánka a Michala Horáčka


Většina prezidentských kandidátů kritizuje především prezidenta Zemana, že nechodí do debat. Někteří dokonce vyzvali k tomu, aby na debatách byla prázdná židle symbolizující chybějící hlavu státu. „Vážení kolegové, myslím, že by bylo dobré, abychom trvali na prázdné židli pro Miloše Zemana ve všech diskusích, kam chodíme. On se bojí konfrontace. Co vy na to?“ vyzval soupeře lékař a aktivista Marek Hilšer.

Zeman při ohlášení kandidatury prohlásil, že kampaň nepovede a debat se účastnit nebude. Voliči podle něj mají zhodnotit jeho dosavadní působení na Pražském hradě. Hlava státu odmítá, že by vedla předvolební kampaň. V Česku se přesto objevily billboardy a plakáty propagující Zemana, voliči také dostali do schránek letáky a v novinách se objevuje na podporu Zemana inzerce.

Zeman bude několik dnů před volbami na veřejnosti i přes neúčast v kampani viditelný. V roli prezidenta se zúčastní společenského setkání na Pražském hradě k zahájení oslav 100 let od vzniku Československa, ve středu pak podpoří ve sněmovně menšinový kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) při žádosti o důvěru.