Drahoš už potenciál vyčerpal. Hilšer a Fischer ale mají šanci se prosadit, říká politolog

Pavel Fischer (vpravo) vyjadřuje podporu Jiřímu Drahošovi, obdobně se vyjádřil i Marek Hilšer

Pavel Fischer (vpravo) vyjadřuje podporu Jiřímu Drahošovi, obdobně se vyjádřil i Marek Hilšer Zdroj: Blesk - Hynek Zdeněk

Marek Hilšer (vpravo) s Pavlem Fischerem přijeli do Brna vyzvat voliče, aby volili Jiřího Drahoše
Drahoše v Lucerně podpořili Fischer, Horáček i Hilšer.
Drahoše v Lucerně podpořili Fischer, Horáček i Hilšer.
Kandidát na prezidenta Petr Hannig ve volební místnosti
Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš s manželkou Evou
7
Fotogalerie

Neúspěšní prezidentští kandidáti přemýšlejí, jak s nabytou podporou naložit. Akademik Jiří Drahoš, exvelvyslanec Pavel Fischer nebo lékař a vysokoškolský pedagog Marek Hilšer chtějí v politice zůstat. Poslední jmenovaný už potvrdil kandidaturu do Senátu, kam budou pravděpodobně kandidovat i ostatní neúspěšní uchazeči o Hrad.    

Do podzimních senátních voleb tak sice zbývá ještě mnoho času, politické partaje ale už zkouší „ulovit“ některého dalších z poražených kandidátů. Jediný Drahoš uvažuje o vlastním politickém hnutí, což mu ale politologové spíše vymlouvají.

„Všichni kandidáti vedli individuální kampaně, a z tohoto důvodu se jeví nejvhodnější senátní volby. Tam mají velkou šanci uspět,“ říká politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci. Bývalí kandidáti mají podle něj výhodu nejen toho, že jsou známí po celé republice, ale i velkého počtu fanoušků na sociálních sítích.

„V současné době nemá smysl zakládat novou politickou stranu, spolkne to mnoho energie, času i peněz. Skutečně je vhodnější testovat svou popularitu v senátních volbách, případně komunálních, teprve pak zvažovat další kroky,“ doporučuje dále Drahošovi Šaradín.

Analytik zdůrazňuje, že klíčové bude pro neúspěšné kandidáty nesejít z očí. „V dalších měsících bude rozhodující, zda se jim podaří dostatečně udržet na veřejnosti a v médiích povědomí o sebe samých, tedy neměli by dopustit, aby se na ně zapomenulo,“ dodává politolog. 

V prvních volbách na prezidenta České republiky v roce 2013 kandidovalo také devět uchazečů, po pěti letech však jediný Miloš Zeman vyrazil do dalšího souboje. Po uplynutí Zemanova druhého mandátu však možná voliči uvidí více staronových tváří. „Pokud se ve společnosti zabydlí Marek Hilšer či Pavel Fischer, může být vhodným kandidátem s reálnou šancí jeden z nich,“ říká politolog Šaradín s tím, že Jiří Drahoš, který skončil ve volbách druhý, již podle něj dosáhl svého politického vrcholu. 

Kam se chystají poražení kandidáti?

Jiří Drahoš, akademik

Jiří Drahoš hned po své prohře v druhém kole prezidentských voleb oznámil, že neodchází z veřejného života. Podle svých slov zvažuje kandidaturu do Senátu a nevyloučil ani založení vlastního politického hnutí.

Pavel Fischer, exvelvyslanec

Pavel Fischer i po volbách pokračuje intenzivně ve veřejných vystoupeních. Bývalý diplomat se připravuje na volby do Senátu, nabídky stran zatím zvažuje. Nejvíce se mluví o spolupráci s lidovci, kteří s katolíkem Fischerem sdílejí řadu postojů.

Michal Horáček, podnikatel

Michal Horáček nechce podle svých slov do politiky, prý již odmítl několik nabídek stran. Chce se vrátit k práci textaře, spisovatele a k organizování koncertů.

Marek Hilšer, lékař

Vysokoškolský pedagog Marek Hilšer potvrdil kandidaturu do Senátu a to v Praze. Zájem ho postavit na vlastní kandidátky již projevilo několik stran. Hilšer prý jedná s ODS, TOP 09, Piráty i lidovci. Zatím je však podle něj vše otevřené.

Mirek Topolánek, expremiér

Bývalý premiér Mirek Topolánek svůj politický comeback nehodlá po prezidentských volbách nadále vytěžovat. Vrací se ke svému působení v energetických firmách, které jsou součástí Energetického a průmyslového holdingu.

Jiří Hynek, podnikatel

Jiří Hynek se vrátil k práci v Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky. Jako spoluzakladatel strany Realisté se chce nadále vyjadřovat k politice.

Petr Hannig, hudebník

Muzikant Petr Hannig chce jako předseda Rozumných kandidovat v podzimních volbách, zatím není jasné, zda do Senátu nebo do obecních zastupitelstev.

Vratislav Kulhánek, podnikatel

Bývalý šéf Škoda Auto Vratislav Kulhánek se naopak chce z politiky vytratit a vrátit se do byznysu. Zatím nemá jasno, kde by chtěl působit.