Druhé kolo volby prezidenta – kdo s koho?

Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: Michael Tomeš E15

Miloš Zeman
2
Fotogalerie

Druhé kolo prezidentských voleb proběhne 26. a 27. ledna. Současný prezident Miloš Zeman v prvním kole obdržel 38,56 procent hlasů a zvítězil ve všech krajích České republiky kromě Prahy. Druhou příčku obsadil akademik Jiří Drahoš s 26,6 procenty hlasů. V čem se shodují a v čem se liší jejich názory? Který z kandidátů je názorově blízký vám? Víte, jaké má prezident pravomoci nebo jak si zajistit voličský průkaz? V kampani je mnoho slibů překračujících pravomoci prezidenta. Jak je ústava vymezuje?

Miloš Zeman versus Jiří Drahoš

Miloš Zeman byl v předvolebních průzkumech favoritem. Celkem ho v prvním kole volilo 1,99 milionů lidí, dále ho podpořil premiér Andrej Babiš, představitelé KSČM a SPD. V případě znovuzvolení bude jeho hlavním cílem zavést v České republice obecné referendum. Celý Zemanův profil: 

Jiří Drahoš usiluje o funkci jako nestranický kandidát. Získává čím dál větší podporu například ze strany KDU-ČSL, STAN nebo TOP 09 a začaly ho i mírně favorizovat sázkové kanceláře. Pokud by se stal prezidentem, chtěl by zahájit seriózní diskuzi o přijetí či nepřijetí eura a setrvat v Evropské unii. 

Podle aktuálních průzkumů by Drahošovi dala hlas většina voličů neúspěšných kandidátů. 

Drahošovy postoje a vše o něm se dočtete v jeho profilu:

Anketa
Koho budete volit v prezidentských volbách 2018?
Miloše Zemana
Jiřího Drahoše
Nebudu volit

Pravomoci prezidenta

Funkci a úkoly hlavy státu upravuje Ústava České republiky. Prezident reprezentuje stát navenek, je vrchním velitelem ozbrojených sil, jmenuje a odvolává premiéra a ministry, odvolává vládu a přijímá její demisi či svolává zasedání Poslanecké sněmovny či ji rozpouští. Může také odpustit nebo zmírnit trest uložený soudem. Všechny prezidentovy kompetence jsou shrnuty tady.

Voličský průkaz

V případě, že bydlíte daleko od svého trvalého bydliště, může si zajistit voličský průkaz. Osobně o něj lze žádat na obecním nebo městském úřadě až do středy 25. ledna nebo písemně či elektronicky do pátku 19. ledna. Připravili jsme pro vás podrobný návod, jak při žádosti postupovat:


Co dělat, když domů nepřišly volební lístky >>>