Euro, bankovní rada a protiruské sankce. Připomeňte si názory prezidentských kandidátů

Štáb Jiřího Drahoše

Štáb Jiřího Drahoše Zdroj: Michael Tomeš E15

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
Miloš Zeman
Štáb Jiřího Drahoše
Štáb Jiřího Drahoše
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Mezi pravomoci prezidenta patří jmenování bankovní rady České národní banky. Připomeňte si názory Miloše Zemana a Jiřího Drahoše na její složení, respektive na přijetí společné evropské měny a protiruské sankce. 

Nominace členů bankovní rady ČNB

Drahoš: Složení bankovní rady České národní banky chce probrat s ekonomy. Poradit by si případně nechal také od některých bývalých členů ČNB. 

Zeman: Důraz klade na odbornost členů bankovní rady České národní banky, ve které podle něj mají být jak teoretici, tak praktičtí odborníci. Během funkčního období jmenoval pět ze sedmi členů bankovní rady. Jedním z nich byl guvernér Jiří Rusnok, kterého prosadil jako premiéra úřednické vlády.

Vše o druhém kolem prezidentských voleb čtěte zde >>>

Přijetí eura

Drahoš: Přiklání se k zavedení eura, pro které podle něj existuje víc argumentů. Nicméně přijetí společné evropské měny by měla předcházet diskuse. Rozhodující jsou názory odborníků i vůle občanů.

Prezidentský duel na ČT lze sledovat v textovém online přenosu >>>

Zeman: Jednoznačně pro zavedení eura se nevyjádřil, suverenitě Česka by ale podle něj neuškodilo. Jako pozitivní příklad uváděl Slovensko, kde lidé měli obavy a nakonec jsou se společnou evropskou měnou většinově spokojeni.

V minulosti prohlašoval vstup Česka do eurozóny za možný jedině v případě, když z ní vystoupí zadlužené Řecko.

Profily kandidátů: Miloš Zeman a Jiří Drahoš


Zahraniční obchod

Drahoš: Obchodní aktivity chce rozšířit do zemí skupiny zvané BRICS, čili do Indie, Brazílie, Číny a Jihoafrické republiky. Český export by se měl dle jeho mínění více prosazovat také v dalších státech jihovýchodní Asie a některých afrických zemích. Kandidáty nicméně rozděluje pohled na protiruské sankce, Jiří Drahoš v jejich rušení na rozdíl od Zemana smysl nevidí.

Zeman: K posilování vztahů s Čínou včetně obchodních vazeb směřoval celé funkční období během cest do Číny i návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Na kritiku některých politiků a neziskových organizací reagoval, tím, že nebude poučovat Čínu o lidských právech.

S českými podnikateli vyjel Zeman také do Ruska a s prezidentem Vladimirem Putinem se několikrát setkal. Obchod s Ruskem omezují sankce, které na tuto zemi uvalily Evropská unie a USA kvůli anexi Krymu. Zeman opakovaně tvrdil, že nemají smysl.

Další názory prezidentských kandidátů najdete zde >>>

Informace o preferencích jednotlivých kandidátů najdete zde >>>