Fischer s Horáčkem varují před novými pořádky, chtějí korigovat Zemana a Babiše

Debata prezidentských kandidátů na Právnické fakultě: Michal Horáček

Debata prezidentských kandidátů na Právnické fakultě: Michal Horáček Zdroj: Foto Blesk - Robert Klejch

Michal Horáček
Michal Horáček
Michal Horáček
Michal Horáček oznamuje svoji kandidaturu na prezidenta
Prezidentský kandidát Michal Horáček
10
Fotogalerie

Kandidátům na úřad hlavy státu Pavlu Fischerovi a Michalu Horáčkovi se nezamlouvá posun, k němuž došlo po říjnových volbách. Rozhodně jsou proti zrušení Senátu nebo referendu o vystoupení Česka z EU.

Fischer s Horáčkem reagovali na otevřený dopis Klubu na obranu demokracie a bývalých účastníků předlistopadové nezávislé opoziční skupiny Demokratická iniciativa, který je adresovaný osmi potvrzeným prezidentským kandidátům.

Podle jeho pisatelů přišly říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny ke slovu ‚Nové pořádky‘. „Symbolizují je dvě jména: Andrej Babiš a Miloš Zeman. Naše zásadní otázka zní: Chcete výkonem prezidentské funkce korigovat, nebo naopak potvrdit vývoj nastoupený v říjnových volbách? Obojí najednou totiž dělat nejde. Ptáme se, abychom věděli, koho máme volit, koho ne a zda má vůbec smysl k prezidentské volbě jít,“ stojí v dopise nazvaném Žádáme Vás o jasné slovo, který byl odeslaný minulý týden.

Zatím na něj reagovali Fischer s Horáčkem. Oba ujistili, že hodlají v případě zvolení současný vývoj ovlivňovat. „Na Vaši otázku, zda chci vývoj v říjnových volbách korigovat, nebo naopak potvrdit, odpovídám jednou větou: korigovat,“ ujistil Fischer. Dodal, že prezident nemá neomezené možnosti, ale z ústavy je nadán řadou pravomocí a má navíc možnost uplatnit svůj vliv, takže může svým hlasem a svými činy skutečně konat.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše a Mirka Topolánka


„K Vaší základní otázce, zda bych nastoupený vývoj korigoval, či potvrdil, mohu odpovědět, že v rámci pravomocí, které dává prezidentovi Ústava, bych se jej korigovat snažil, a to energicky a ze všech sil,“ napsal Horáček.

Podle Horáčka nedávné volby vedly k výraznému překreslení politické mapy ČR v důsledku značného volebního zisku tzv. antisystémových stran a hnutí. „Ačkoli jde o nepopiratelnou vůli voličů, opakovaně jsem se veřejně vyjádřil, že bych jako prezident udělal všechno proto, aby základní pilíře demokratického právního státu včetně naší aktivní účasti v nadnárodních euroatlantických společenstvích nebyly narušeny ani ohroženy,“ uvedl Horáček.

Připomněl, že se opakovaně vyslovil proti záměru zrušit Senát, uspořádat referendum o vystoupení z EU, snížit počet poslanců a proti dalším záměrům, které by mohly ČR vychýlit z cesty, na níž se v roce 1989 vydala.

Předseda Klubu na obranu demokracie Bohumil Doležal vysvětluje, proč spolek dopis kandidátům na prezidenta poslal. „Veřejná diskuse o lednové prezidentské volbě se dosud netýkala podstatných otázek. Bylo to mluvení od věci, o jednotlivých detailech celku, jako je třeba přijetí eura, postoj k přijímání uprchlíků či k prezidentské amnestii. Považovali jsme proto za potřebné, aby se prezidentští kandidáti vyjádřili k tomu, co považujeme za naprosto základní věc,“ zdůraznil.

K otevřenému dopisu, který je koncipován jako podpisová akce, jež stále probíhá, se za tři dny připojilo více než 750 občanů.

Kompletní a aktuální přehled prezidentských kandidátů najdete zde >>>