Horáček versus Topolánek. Sledujte předvolební duel

Michal Horáček (vlevo) a Mirek Topolánek před startem duelu ve studiu Blesku

Michal Horáček (vlevo) a Mirek Topolánek před startem duelu ve studiu Blesku Zdroj: Blesk - Michal Protivanský

Mirek Topolánek versus Michal Horáček. To je obsazení druhého duelu, který budou Blesk Zprávy vysílat živě v úterý 9. ledna od 20 hodin. Moderátorka Klára Brunclíková pro oba konkurenty vybrala tři témata, na kterých se neshodnou. Jedním z nich je obsazení postu předsedy komise pro kontrolu GIBS.

Poslanci mají už brzy rozhodnout, zda do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) pošlou komunistu Zdeňka Ondráčka. Poslední volba byla totiž zrušená poté, co neseděl počet hlasů.

Bývalý příslušník SNB Ondráček zůstává dál jediným kandidátem. Michal Horáček proti jeho zvolení hlasitě protestuje a dokonce na Ondráčka podal trestní oznámení pro pomluvu, když o něm komunista řekl, že Horáček je bývalý vekslák a spolupracovník StB. Horáček přitom na webu má negativní lustrační osvědčení.

„Panu Ondráčkovi musí být z těchto materiálů známo, že jsem nebyl členem KSČ, nebyl jsem politicky aktivní a spolupráci s StB jsem odmítl,“ uvedl Horáček.

Přímý přenos z debaty sledujte zde >>>

Mirek Topolánek aktivní odpor Michala Horáčka označil za divadýlko. „Celé je to jen divadýlko. Ondráček byl čtyři roky členem komise pro dohled nad BIS, což je daleko závažnější, a ozval se jen Kalousek. Ne Horáček ani Drahoš,“ komentoval na Twitteru Mirek Topolánek.

Další témata, nad kterými si vymění oba kandidáti názory, bude případné rušení krajů a odpouštění penále z dluhů lidem, kteří dluží státu.