Hrad, Sněmovna i Senát dostanou víc peněz. Na plat prezidenta půjdou tři miliony

Pražský Hrad

Pražský Hrad Zdroj: ČTK

Poslanecká sněmovna má mít v rozpočtu na příští rok o 89 milionů korun víc než letos, Senát o 32 milionů víc. Sněmovna má hospodařit s částkou 1,328 miliardy korun, Senát s 589 miliony korun. Víc peněz dostane i Kancelář prezidenta republiky; bude mít 475 milionů korun, což je zhruba o 38 milionů korun víc, než jí přidělil letošní schválený rozpočet. Rozpočty těchto institucí dnes doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor.

Návrhy rozpočtů uvedených kapitol schválil rozpočtový výbor ještě před volbami letos v květnu. Podle zákona o rozpočtových pravidlech schvaluje tyto návrhy výbor a vláda je pak převezme do návrhu celého rozpočtu. Nyní se k nim výbor vrátil v rámci projednávání celého návrhu státního rozpočtu.

Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky v sobě zahrnuje vedle samotné prezidentské kanceláře také příspěvkové organizace Správa pražského hradu a Lesní správa Lány. Samotná kancelář bude mít na výdaje přes 117 milionů korun.

Na plat prezidenta je vyčleněno 3,032 milionu korun a na náhrady výdajů spojených s prezidentskou funkcí je určeno 2,822 milionu korun. Správa pražského hradu dostane na investice téměř 42 milionů. Nejvyšší podíl si vyžádá rekonstrukce rezidence v Královské zahradě, a to 38,5 milionu korun. Na opravy břehů Klíčavské přehrady v lánské oboře, které ohrožuje eroze, by mělo jít 110 milionů.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše a Mirka Topolánka


Navýší se i rozpočet Sněmovny. Nejvyšší podíl na navýšení výdajů má odchodné poslanců, které představuje 48,5 milionu korun. Nárůst platů poslanců si vyžádá dalších 15 milionů a zvýšení paušálních náhrad víc než pět milionů korun. Na platy poslanců se počítá s částkou 231 milionů korun.

Další náklady si vyžádá provoz nově zřízeného atria v budově u Malostranského náměstí. Na investice má Sněmovna 40 milionů a investovat bude mimo jiné do výpočetní techniky a lepší kybernetické bezpečnosti. Na druhé straně ušetřila Sněmovna asi tři miliony korun tím, že nemusí platit parkovné za zrušené parkoviště na Malostranském náměstí.

Do rozpočtu Senátu na příští rok se také promítlo zvýšení platů ústavních činitelů. Příští rok se navíc bude volit třetina Senátu, proto bylo nutné počítat i s odchodným senátorů. Na odchodné je vyčleněno 12,6 milionu korun. Peníze si vyžádají i platy senátorů při překrývání jejich mandátů. Celkem je na platy senátorů určeno 93 milionů korun.


Kompletní a aktuální přehled prezidentských kandidátů najdete zde >>>