Jak je v Česku bezpečno? Prezidentští kandidáti se neshodnou

Boj o Hrad: Superdebata osmi kandidátů moderují Klára Brunclíková a David Vaníček.

Boj o Hrad: Superdebata osmi kandidátů moderují Klára Brunclíková a David Vaníček. Zdroj: Blesk - Karel Kopáč

Boj o Hrad: Superdebata osmi kandidátů moderují Klára Brunclíková a David Vaníček.
Znovuzvolení prezidenta Miloše Zemana propagují po Praze nové plakáty (na snímku z 28. prosince). Zeman přitom několikrát slíbil, že žádnou kampaň nepovede. Odmítá se proto účastnit i předvolebních debat, za což ho protikandidáti kritizují.
Debata prezidentských kandidátů
Debata prezidentských kandidátů
Debata prezidentských kandidátů
10
Fotogalerie

Prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Vratislav Kulhánek, Petr Hannig a Jiří Hynek se sešli k první debatě roku 2018 ve studiu Blesku. Bez Miloše Zemana, který vyhlásil bojkot debat. Řešila se mimo jiné otázka bezpečnosti a to, zda se jednotliví kandidáti cítí být v Česku něčím ohroženi.

Expremiér Mirek Topolánek uvedl, že se cítí ohrožen řadou věcí. Dostal se přitom i k migrantům a teroristům. „To nebezpečí nejsou samozřejmě jenom ti uprchlíci, nebo ti, co prohráli tu válku, bojovníci ISILu, kteří se teď začnou rozšiřovat zpátky po EU a někteří pro ně chystají pro ně sociální programy,“ uvedl Topolánek v superdebatě Blesku. A varoval před radikalizací umírněných muslimů v EU.

Topolánek se cítí být ohrožen i nevyjednáváním Evropské komise a EU ohledně Dublinu 4, nového azylového a migračního práva, které nás může postavit „do ofsajdu“ při rozhodování, kdo má a kdo nemá žít na našem území.   

Bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš vrátil o chvíli později úder Topolánkovi. Ten totiž uvedl, že otázky bezpečnosti, migrace či šíření politického islámu před jeho vstupem do kampaně v debatách příliš neregistroval a je proto rád, že je do kampaně vnesl.

„Já jsem chtěl jenom korigovat pana Topolánka, který říká, že až s jeho příchodem do debat byl vůbec vnesen problém imigrace, islámu. Já jezdím po kontaktní kampani od jara letošního roku a na všech debatách s veřejností tato debata jsou otevírána a bavíme se o nich neustále,“ oponoval Drahoš, který prý bezpečnost České republiky považuje za jedno ze zásadních témat. Topolánek dle něj vstoupil do kampaně poměrně pozdě a má pocit, že do ní vnesl nějaká témata. „Není to pravda,“ míní Drahoš.

„Domnívám se, že největší ohrožení jsme my sami. Tím, že budeme podceňovat nebezpečí, které je kolem nás. Ono je to s tím nebezpečím tak trochu jako s čištěním zubů. Vy si čistíte zuby proto, aby byly zdravé. A nezačnete si je čistit, až když vám vypadají,“ uvedl Jiří Hynek, manažer a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu.

Česko je šestou nejbezpečnější zemí na světě, zaznělo v dalším průběhu debaty. „Musí zůstat klidným srdcem v neklidném těle Evropy. A proto žádný imigrant,“ říká Petr Hannig. 


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka


Podle Drahoše je přitom třeba při otázce bezpečnosti jasně říci, kam patříme. „Nepatříme na východ, nepatříme směrem k Rusku a Číně a patříme do Evropy,“ podotkl Drahoš s tím, že nesouhlasí s Hannigem, že by se rapidně snižovala bezpečnost.

„Já se cítím na rozdíl od ostatních v této zemi velmi bezpečně. A myslím si, že většina občanů, kdyby neposlouchala příliš mnoho politiky a kdyby neposlouchala příliš mnoho televize a denního tisku, tak že by se cítili bezpečně rovněž,“ doplnil další z osmičky kandidátů Vratislav Kulhánek, někdejší šéf Škody Auto.

Podle Kulhánka jde o nebezpečí, která „v zásadě jsou kdesi v dáli a je otázka, bůh ví jestli“. „Mně občas nahání velkou hrůzu i vyjadřování pana Okamury a některých čelných představitelů SPD. Protože to riziko zdaleka není takové,“ vymezil se Kulhánek proti šéfovi SPD Tomiovi Okamurovi. 

Někdejší poradce Václava Havla a bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer naopak upozornil, že se věci, které se dějí na hranicích Evropy, týkají přímo i nás. „Když se podíváme na evropský prostor, tak skutečně na hranicích evropského prostoru dochází k obchodování s lidmi, bují otrokářství a my si musíme představit, že nejsme na ostrově, to se týká také nás,“ varoval.


Více čtěte na Blesk.cz >>>