Je prezident důležitý hráč na poli ekonomické diplomacie? Kandidáti na Hrad se neshodnou

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se 29. března na Pražském hradě setkali s novináři

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se 29. března na Pražském hradě setkali s novináři Zdroj: ctk

ilustrační foto
Mirek Topolánek: Ano
Michal Horáček: Nepochybně. Ale všechno se má dít transparentně. Jsem pro to, aby prezident na zahraniční cesty vozil úspěšné podnikatele. Zakladatele českých firem, které prorazily ve světě. To jsou podle mě lidé, na nichž závisí budoucnost České republiky. A proto bych dal veřejnosti jasně najevo, koho si beru s sebou a proč. Ne aby někam letěla dvě letadla a nikdo by netušil, kdo je na palubě.
Pavel Fischer: Nad výrazem „ekonomická diplomacie“ se mi otvírá nůž v kapse. Diplomacie je jenom jedna. Znamená prosazovat zájmy firem, občanů či vysokých škol dohromady, a to způsobem, který nese vysoké kulturní a politické parametry. Prezident je diplomatem už z podstaty své funkce.
Jiří Hynek: Jednoznačně ano, prezident otevírá dveře. Pro mne má prezident tři základní role – hájit národní zájmy, být schopným velitelem ozbrojených sil a být ekonomickým diplomatem. Chci, aby naše země byla demokratická, bezpečná a prosperující.
11
Fotogalerie

Značná část vlivu hlavy státu spočívá v ovlivňování veřejné diskuse nastolováním témat. Vnímají kandidáti na Hrad prezidenta jako důležitého aktéra v ekonomické diplomacii? Odpovědi čtěte v galerii.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka