Jiří Hynek: profil kandidáta na prezidenta

Jiří Hynek

Jiří Hynek Zdroj: E15 Michael Tomes

Manažer, bývalý ředitel Karlovarského porcelánu či firmy Praga. Od roku 2011 šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Spoluzaložil stranu Realisté, jež neuspěla ve sněmovních volbách a za niž v prezidentské volbě kandiduje. Klade důraz na bezpečnost, podporuje zavedení povinné vojenské služby. Do volby prezidenta se dostal díky podpoře 29 poslanců Parlamentu České republiky. Jeho manželka Eliška Hynková ho během kampaně podpořila ve volebním spotu.

Zkušenosti s politikou má malé, v roce 2017 za Realisty kandidoval jako lídr ústecké kandidáty do Poslanecké sněmovny, stejně jako celá strana ale vůbec neuspěl. Hynek se ve svém programu zaměřuje zejména na podporu českého exportu v zahraničí, zaštiťuje se hájením národních zájmů.

Požaduje reformu Evropské unie a referendum o vystoupení Česka z ní. Případné přijetí eura považuje za ekonomický hazard. Naopak ovšem podporuje členství v Severoatlantické alianci. Odmítá kvóty na migranty a požaduje zákaz politického islámu. Staví se proti sankcím Evropské unie vůči Rusku. Nechtěl by vyhlašovat amnestii, milosti ale udělovat chce.


Rozhovor s Jiřím Hynkem pro E15 čtěte zde >>>


Hynek pracoval v Tesle Kolín, později programoval v Družstevním podniku výpočetní techniky. U softwaru zůstal i po Sametové revoluci, kdy v Karlových Varech spoluzaložil společnost SOPOS. Poté už se přesunul do úrovně manažerských pozic.

Opustil IT sektor a dva roky vedl jako generální ředitel Karlovarský porcelán, následně působil ve vedení firmy Praga jako předseda představenstva, obchodní ředitel a nakonec jako generální ředitel.

Pracoval i ve společnostech ICZ a INDRA, kde v obranné divizi vstoupil do bezpečnostního sektoru. Poté šéfoval státnímu podniku VOP-026 a pak zase přešel do Správy základních registrů. Je prezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky. Působí také v poradních orgánech ministerstva obrany.
Je vysoce inteligentní, má inteligenční kvocient 156, je členem Mensa Česká republika a mluví několika cizími jazyky. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, na které získal titul doktor přírodních věd.


Je Jiří Hynek ten pravý kandidát pro vás? Zjistěte to ve volební kalkulačce >>>