Kandidáti na prezidenta mají poslední možnost opravit chyby v přihláškách

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Marek Hilšer
Pavel Fischer
Jiří Hynek
Vratislav Kulhánek
Michal Horáček
8
Fotogalerie

Prezidentští kandidáti mají poslední šanci opravit odstranitelné chyby na svých přihláškách. Ministerstvo vnitra k tomu minulý týden vyzvalo šest z 11 uchazečů, které ale stejně bude muset vyřadit kvůli nedostatku nominačních podpisů. V pátek by tak mohlo k volbám zaregistrovat zbývající devítku adeptů, kteří svou kandidaturu veřejně oznámili v uplynulých týdnech.

Šestici uchazečů o prezidentský úřad kromě potřebných nominačních podpisů chyběly na přihláškách další zákonné náležitosti. Neuvedli třeba svůj věk, zaměstnání či bydliště. Jeden z kandidátů také nepřipojil prohlášení o souhlasu s kandidaturou, dalším chyběl volební zmocněnec.

Vyřazení kandidáti se budou moci proti rozhodnutí ministerstva odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu. Ohlásil to už Josef Toman, který tvrdí, že na vnitro poslal poštou tři balíky s petičními archy s téměř 75 tisíci podpisy občanů. Vnitro ale oznámilo, že obdrželo archy jen s 11 podpisy. Ostatní musely být podle Tomanova zástupce "neznámými osobami ukradeny".

Přečtěte si podrobné profily Miloše ZemanaJiřího Drahoše a Mirka Topolánka

Pokud soud žádného z adeptů do voleb nevrátí, lidé si zřejmě budou v lednu vybírat hlavu státu z devíti uchazečů, tak jako před pěti lety. Funkci obhajuje Miloš Zeman s podporou více než 50 tisíc občanů, mezi jeho vyzyvatele s občanskou nominací patří bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček.

Poslanci do volebního klání vyslali bývalého šéfa Škody Auto Vratislava Kulhánka (ODA), prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka (za Realisty) a hudebníka a šéfa strany Rozumní Petra Hanniga. Senátorskou nominaci mají bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, lékař a aktivista Marek Hilšer a bývalý premiér Mirek Topolánek.