Kandidatura Topolánka a spol. dál vadí, Holovská si stěžuje Ústavnímu soudu

Terezie Holovská

Terezie Holovská Zdroj: Facebook / Terezie Holovská

Neúspěšná kandidátka na prezidenta Terezie Holovská
2
Fotogalerie

Ústavní soud obdržel stížnost Terezie Holovské, která už dříve zpochybnila pětici kandidátů na prezidenta s vícenásobnými podpisy. Stížnost soud zveřejnil na svém webu, podle vedoucího analytického odboru Lubomíra Majerčíka stížnost přišla již na Štědrý den. Holovská už dříve z formálních důvodů neuspěla u Nejvyššího správního soudu. Po Ústavním soudu chce, aby usnesení Nejvyššího správního soudu z poloviny prosince zrušil.

Kdy bude Ústavní soud stížnost řešit, zatím není zřejmé. "Bude se jí zabývat celé plénum a soudci jsou si dobře vědomi termínu prezidentských voleb," uvedl Majerčík.

NSS podnět Holovské odmítl z formálních důvodů. Zároveň ale zkritizoval ministerstvo vnitra za nesprávný právní názor a konstatoval, že každý poslanec či senátor může napříště podpořit jen jednoho kandidáta, který se bude ucházet o politickou podporu.

Petr Hannig, Marek Hilšer, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek zůstávají řádně zaregistrovaní, přestože někteří zákonodárci podpořili dva, anebo dokonce tři z nich. Nikdo z těch, kdo k tomu měli pravomoc, totiž registraci kandidátů řádně a včas nenapadl.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka


Soudce zpravodaj NSS Josef Baxa při kritice vnitra poukázal na letitou ústavní praxi, kterou nezpřetrhala ani změna volby z nepřímé na přímou. Nikdy v novodobé české politice nenavrhoval jeden zákonodárce, případně jeden klub nebo strana, více kandidátů na prezidenta. Kdyby neexistovaly žádné limity pro podpisy, mohli by zákonodárci v překrývajících se skupinách vyslat do boje o Hrad obrovské množství kandidátů.

Podnikatelka a bývalá místostarostka Prahy 8 Holovská, která sama chtěla kandidovat a vnitro ji nezaregistrovalo kvůli nesplněným podmínkám, se u soudu konkrétně domáhala zrušení registrace Hanniga, Hilšera, Hynka, Kulhánka a Topolánka. Důvodem odmítnutí podnětu Holovské volebním senátem NSS je to, že se sama nedomáhala u soudu vlastní registrace pro prezidentskou volbu - pouze zpochybnila pětici jiných uchazečů.

První kolo prezidentské volby se uskuteční 12. a 13. ledna 2018. Druhé kolo připadá na 26. a 27. ledna. O hlasy voličů bude usilovat devět mužů. Občanské podpisy nasbírali fyzikální chemik Jiří Drahoš, spisovatel a textař Michal Horáček a prezident Miloš Zeman. S podporou senátorů jdou do voleb diplomat Pavel Fischer, lékař a pedagog Hilšer a expremiér, nyní manažer Topolánek. Poslanecké podpisy mají producent Hannig (Rozumní), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Hynek (Realisté) a bývalý šéf Škody Auto, podnikatel Kulhánek (ODA).