Kdo chce Topolánkovi bránit v kandidatuře? Někteří právníci tvrdí, že je neplatná

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: David Malik CNCenter as / Blesk

Bývalý premiér Mirek Topolánek oznámil kandidaturu na prezidenta České republiky. Ačkoli sehnal zákonem daný počet podpisů od senátorů, může mít velký problém – stejně jako někteří další uchazeči o Hrad. Podle některých ústavních právníků totiž není možné, aby se zákonodárci podepsali hned několika kandidátům, a není proto vyloučené, že zasáhne soud. Informovala o tom MF Dnes, kterou ovládá šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Kandidáti už nemají žádnou možnost dodat například další podpisy – lhůta vypršela včera odpoledne.

Před nadcházející prezidentskou volbou se náhle objevila podstatná překážka, která může mít fatální dopady. Kandidáti na prezidenta se při shánění podpory v parlamentu řídili tím, že jim pro postup do voleb stačí nasbírat 20 podpisů poslanců či 10 podpisů senátorů, jak bez dalších podmínek velí Ústava. Nebrali tak zřetel na to, zda se zákonodárci již dříve podepsali i jiným kandidátům.

To je ale podle právníků, které cituje MF Dnes, zjevně špatný postup. Zákon podle nich zákonodárcům umožňuje podepsat se maximálně jednomu kandidátovi na prezidenta. Ministerstvo vnitra, které teď rozhoduje o tom, koho do voleb pustí, si ovšem paragrafy vykládá jinak.

„Výklad ministerstva odporuje zákonu, který je relativně jednoznačný,“ uvedl ústavní právník Jan Kysela. „Pokud někdo podá kandidátku, která obsahuje podpisy zčásti stejných zákonodárců, jako jiný kandidát, taková kandidátka by nemohla být předmětem hlasování,“ doplnil pro deník odborník na ústavní právo Václav Pavlíček.

Na jakoukoli změnu a nápravu ze strany kandidátů je už ale pozdě. Přihlášky do prezidentských voleb museli odevzdat nejpozději do úterního odpoledne.

Například Mirkovi Topolánkovi, jehož vstup do prezidentské volby může výrazně zamíchat s kartami, by ve výše uvedeném případě zůstalo jen sedm hlasů z deseti, tři zákonodárci se totiž podepsali i jiným kandidátům. Jemu i dalším kandidátům, kteří tyto podmínky nesplnili, nyní hrozí, že jim soud kandidaturu zruší.

Kompletní a aktuální přehled prezidentských kandidátů najdete zde >>>

Ministerstvo vnitra aktuálně nemá s „opakovaným“ sběrem podpisů u zákonodárců problém. Je to výrazný posun oproti minulosti – před první přímou prezidentskou volbou v roce 2013 resort naopak uváděl, že jeden konkrétní zákonodárce může podpořit jen jednoho kandidáta. Teď už je benevolentnější, byť nabízí zvláštní zdůvodnění. 

„Ačkoli zákon o volbě prezidenta republiky na první pohled jasně stanoví, že navrhující poslanci/senátoři mohou podat pouze jednu kandidátní listinu, je třeba vzít v potaz, že pojem 'navrhující poslanci', respektive 'navrhující senátoři' je legislativní zkratkou pro skupinu 20 poslanců, respektive deseti senátorů,“ cituje Týden.cz Kláru Pěknicovou z odboru tisku a PR ministerstva vnitra. Jestliže tedy bude podle vnitra poslanec či senátor zastoupen i v jiné poslanecké nebo senátorské „skupině“, jedná se již o jiné navrhující poslance či senátory. V takovém případě by měly být podpisy platné.

„Už když jsem stanovisko ministerstva viděla, pomyslela jsem si, že se nejspíše někdo zbláznil a může někoho udělat hodně nešťastným. Není pochyb o tom, že každý zákonodárce má pouze jeden podpis,“ uvedla pro MF Dnes někdejší ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová.

Vše o prezidentských volbách naleznete zde >>>

Potíže podle listu můžou nastat, pokud se teď kandidáti na prezidenta, kteří podpisy nasbírali, obrátí na Nejvyšší správní soud a budou přihlášky konkurenčních kandidátů napadat. Podle expertů je možnost, že někdo tyto přihlášky do prezidentských voleb u soudu napadne, poměrně vysoká. V krajním případě by taková situace mohla nastat i po volbách, kdy by situaci řešil Ústavní soud.

Další zprávy z domácí politky najdete na webu Info.cz >>>