Kleindienst: Kontroverzní šéf Drahošovy kampaně ustupuje do pozadí

Jakub Kleindienst.

Jakub Kleindienst. Zdroj: Profimedia.cz

Volební štáb Jiřího Drahoše.
Volební štáb Jiřího Drahoše.
Volební štáb Jiřího Drahoše.
Volební štáb Jiřího Drahoše.
Volební štáb Jiřího Drahoše.
25
Fotogalerie

Klíčových čtrnáct dní začíná a tým akademika Jiřího Drahoše ladí strategii před druhým kolem prezidentských voleb. Slabinou pro jeho mediální obraz může být zkušený manažer Jakub Kleindienst, který donedávna koordinoval Drahošovu kampaň. S Kleindienstem se nicméně pojí různé kontroverze. Prezidentský kandidát již oznámil, že kampaň vezme plně do svých rukou.

Drahoš už v sobotu ve svém volebním štábu oznámil, že mění strategii a kampaň vezme plně do svých rukou. Kleindiensta si nicméně hodlá v týmu nechat, a to i přes to, že se bývalý politik a podnikatel může stát snadným terčem negativní kampaně stávajícího prezidenta Miloše Zemana a jeho okolí.

Kleindienst se totiž pojí s kauzou Davida Ratha, Stanislava Grosse, ale i s dotačními pochybeními.

Například magazín Reportér loni upozornil, že Kleindienstova firma Zámecký dvůr Líčkov dostala od Státního fondu životního prostředí dotaci na kompostárnu, která tam však nikdy nebyla vybudována. Na zámku žije jednadevadesátiletá Marie Brázdová, která reportérům vyprávěla, jak rodinný zámek Líčkov nejprve vzali nacisté, pak komunisté. Zámek pak prodala v dobré víře svým známým podnikatelům.


Čtěte profily Jiřího Drahoše a Miloše Zemana >>>


"Když odsud odešly státní statky, bylo to hrozné, jak to tady vypadalo. Já to dala dohromady. Byly tady svatby, koncerty, každý týden dva tři zájezdy. Mně to potom asi nemyslelo a nalítla jsem těm lumpům," vyprávěla pro Reportéra Brázdová. „Já jsem myslela, že Líčkov rozkvete. Místo toho všechno vykradli a zničili," dodala. Zámek má nyní v nájmu Kleindienstova firma, jejíž nevyužitá dotace na kompostárnu nebyla stále vysvětlena.

Kleindienst ještě předtím působil jako politik, konkrétně jako starosta v Novém Strašecí v barvách ODS a poté pracoval i na středočeském krajském úřadu. Jako podnikatel pak mimo jiné seděl v kontrolním orgánu firmy ML Compet, jež se zabývala tendry pro Středočeský kraj. Firma ovlivnila tendr na rekonstrukci zámku Buštěhrad, se soutěží se pojí kauza Davida Ratha, kterého policie přistihla se sedmi miliony v krabici od vína.

Kleindienst také prodal v roce 1999 byt Stanislavu Grossovi, který se o několik let později stal premiérem. Kvůli tomu, že Gross nebyl schopný vysvětlit, kde vzal na nemovitost peníze, musel odejít z politiky.

Kontroverzní podnikatel působil jako manažer Drahošovy kampaně. "Jiří Drahoš je jediným člověkem, kterého si v současné době dokážu představit ve funkci prezidenta České republiky," uvedl Kleindienst na stránkách kandidáta. Jeho práci na kampani vykázal Drahoš na začátku ledna do výše 650 tisíc korun, ale ve formě bezúplatného plnění - tedy tuto část kampaně Kleindienst dosud odpracoval bez nároku na honorář. Celé financování však zatím není známé.