Koho volit v druhém kole? Odboráři se zdráhají doporučovat

Josef Středula

Josef Středula Zdroj: Anna Vackova

Jiří Drahoš
Miloš Zeman
3
Fotogalerie

Podle odborů první kolo prezidentských voleb nepřineslo žádné překvapení a výsledky se daly očekávat. Obě odborové centrály zvažují, že před druhým kolem vyzvou zaměstnance, aby znovu šli k volebním urnám. Komu mají dát svůj hlas, jim ale doporučovat nebudou. Řekli to předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula a Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.

"Nedošlo k žádnému překvapení. Předpokládal jsem toto pořadí - jako první stávající prezident a jako druhý Jiří Drahoš. Je dobře, že máme tuto možnost volby. Věřím, že lidé v druhém kole přijdou, nezahodí svůj hlas a volební účast bude ještě větší," uvedl Středula.

Vedení ČMKOS se sejde v pondělí. Jednat bude i o výsledku prvního kola prezidentské volby. Středula nepředpokládá, že by zaměstnancům doporučilo volit jednoho z kandidátů. Výsledkem jednání podle předáka bude spíš výzva, aby lidé k volebním urnám za dva týdny šli.

Před minulými prezidentskými volbami ČMKOS prakticky doporučila volit Miloše Zemana, který se tehdy přihlásil k jejímu plánu pro Česko. Jeho protikandidát Karel Schwarzenberg jako místopředseda tehdejší kritizované pravicové vlády byl pro centrálu nepřijatelný. Podle Středuly ale odbory nikdy přímo neřekly jméno toho, komu by zaměstnanci měli dát hlas.

Vše o prezidentských volbách čtěte zde >>>

"Rozhodně je důležité, aby to byl člověk, který umí žít život obyčejných lidí, nejen nějaké exkluzivní skupiny. Lidé k prezidentovi vždy vzhlíželi a považovali ho za poslední výspu spravedlnosti. Česko by mělo mít moudrého prezidenta, kterého bude v následujícím období potřebovat," dodal Středula.

Postup nynějšího prezidenta a bývalého šéfa akademie věd se dal předpokládat i podle šéfa odborové asociace Dufka. Ani tato centrála nebude pro druhé kolo členům odborů radit. "Už jsme jednoznačně řekli, že je to na každém voliči. Máme schopný národ, který nepotřebuje, aby mu někdo něco doporučoval," řekl Dufek. Nevyloučil ale, že by asociace mohla před druhým kolem vydat výzvu, aby lidé šli do volebních místností. "Vždy si přejeme co největší volební účast," dodal předák odborové asociace.

Všechy informace o druhém kole voleb čtěte zde >>>

Výsledek prvního kola nepřekvapil ani zaměstnavatele. Svaz průmyslu a dopravy uvedl, že do druhého kola postoupili oba favorité. Podle svazu je důležité, aby budoucí hlava státu podporovala rovné podnikatelské prostředí, podnikatele a export. Za zásadní prioritu označil svaz také ukotvení v EU a NATO.