Komentář Jany Havligerové: Příchod zajímavého hráče

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: Nguyen Phuong Thao / Reflex

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
3
Fotogalerie

Prezident Zeman oficiálně potvrdil, že bude opět kandidovat na nejvyšší státní funkci. Petiční archy mu podepsalo 113 tisíc občanů. Pár desítek hodin předtím oznámil tažení na Hrad také expremiér Topolánek. Pro kandidaturu sehnal potřebnou podporu senátorů. Tenhle rozdíl samozřejmě nemůže ani nenaznačit, jak by lednová prezidentská volba mohla dopadnout. I když Zeman dál vypadá jako suverén lidového hlasování. Minimálně prvního kola.

S tím, že postoupí do druhého kola, nejspíš ale může počítat i Topolánek. Pro hodně lidí, kteří si v roli hlavy státu už nedokážou znovu představit nynějšího prezidenta, bude bývalý předseda ODS vítanou alternativou. Je to zkušený politik, který uspěl na domácí i evropské scéně, a je také dostatečně razantní. Byl by dobrou protiváhou Babišovi – pokud by získal prezidentský post a pokud se šéf ANO skutečně stane na nějakou delší dobu premiérem.

Topolánkovi soupeři nezaváhali. Expremiérův ohlášený vstup do prezidentské soutěže okamžitě komentovali Pražský hrad i Andrej Babiš. Jak jinak než připomínkou škraloupů z minulosti. Ozval se i profesor Drahoš, reakce jindy zdrženlivého muže, jehož největší snahou je pokud možno nikoho neurazit, byla nezvykle ostrá. Vlastně ani není divu, Topolánek v první fázi rozhodně nejvíc ohrozí právě akademika Drahoše nebo podnikatele Horáčka.

Ti si dosud mohli hýčkat představu, že jsou nejvážnějšími soupeři současného prezidenta. Teď se s ní mohou pomalu loučit. Pro pravicové voliče jsou proti Topolánkovi šálkem příliš slabého čaje. Navíc Topolánkovi příznivci se budou ozývat stejně hlasitě jako jeho odpůrci a ostatní prezidentští kandidáti zůstanou ve stínu. Bývalý předseda ODS má prezidentskou kampaň v kapse.

Expremiér tvrdí, že se pro kandidaturu rozhodl emotivně v duchu rčení „jestli mohu, tak musím“. Jeho naturelu to odpovídá. Věrohodné je i jeho tvrzení, že mu vadí pevné „přátelství mezi Hradním a Čapím lidem stvrzené i nestandardními kroky“ a také to, jak se vyvíjí situace po volbách.

Vše o prezidentských volbách najdete zde >>>

Těžko ale věřit, že by v Topolánkových úvahách úplně absentoval rozum. Minimálně při odhadu toho, kdo jeho kandidaturu podpoří nejen slovně, ale také finančně. Nějaké donátory jistě potřebovat bude. Možná o nich promluví na avizované tiskové konferenci, možná je uvidíme až na transparentním účtu. Ten si musí zřídit každý uchazeč o Pražský hrad.

Teprve potom se snad o pozadí Topolánkova rozhodnutí dozvíme víc, než zatím říká. Aby se až do příštího ledna točil ve víru spekulací, by mu nijak zvlášť neprospělo.

Topolánek není kandidát pro každého, ale o takového nikdo moc nestojí. Politici si to asi před pěti lety neuvědomili, přijetím přímé prezidentské volby si ale řekli o silnou osobnost na Hradě. Tou Mirek Topolánek bezpochyby je.

S jasnými názory, které umí prosazovat. Je to kandidát, který v dosavadní řadě uchazečů chyběl a který prezidentské kampani dodá šťávu.

Přehled prezidentských kandidátů >>>