Komentář Martina Čabana: Zeman je nervózní. A má proč

Volební štáb Jiřího Drahoše.

Volební štáb Jiřího Drahoše. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Šest set tisíc hlasů je hodně. Přesně s takovým náskokem před Jiřím Drahošem vyhrál prezident Miloš Zeman první kolo prezidentských voleb. Ve druhém kole se začíná od nuly, přesto by na výsledek prvního kola neměli zapomínat ti, kteří už málem slaví Zemanovu porážku. Zeman ještě zdaleka neprohrál.

Víme ale, že jeho porážka není zcela vyloučena. A nevídané semknutí všech protikandidátů s výjimkou Petra Hanniga za Jiřím Drahošem ukazuje, že proti Zemanově obhajobě bude stát velká síla.

Zemanův výsledek pod čtyřicet procent hlasů je poměrně hluboko pod očekáváními. Zejména s ohledem na to, že ještě před pár dny mnoho pozorovatelů i prezidentových podporovatelů pracovalo s představou, že Zeman by mohl funkci obhájit už v prvním kole.

To se tedy nepodařilo. Prezident přitom strávil pět let v úřadě permanentní agitací a rozséváním svých názorů po celé zemi, hřál se na vrcholu žebříčků popularity a těšil se solidní důvěře veřejnosti. Chyby a excesy při výkonu úřadu ovlivňovaly jeho popularitu obvykle jen mírně a vždy pouze dočasně. Ještě na konci minulého roku vyjádřilo v průzkumu CVVM prezidentovi důvěru mohutných 55 procent dotázaných.

Je pochopitelné, že v Zemanově táboře zavládla nervozita z toho, že se taková důvěra přetavila v pouhých 38,5 procenta hlasů. Prezidentovo rozhodnutí zříci se předvolebního slibu a zúčastnit se s Drahošem televizních debat ukazuje na zásadní změnu taktiky před druhým kolem.

Protikandidáti mimo jiné čas od času používali argument, že Zeman by si měl odpočinout, protože na dalších pět let ve funkci zdravotně nemá. Je docela dobře možné, že část z oněch 55 procent lidí vyjadřujících současnému prezidentovi důvěru na tento argument přistoupila. Přestože jim je Zemanovo působení sympatické, mohli dát nakonec hlas někomu jinému právě kvůli této chytře vymyšlené falešné „lidskosti“.

Čtěte profily Jiřího Drahoše a Miloše Zemana >>>

Takové voliče k sobě Zeman nepřiláká jinak než tím, že je přesvědčí o své dobré kondici – a to může udělat v autentické televizní debatě mnohem přesvědčivěji než při nastrojených projevech a pseudorozhovorech se snaživě přihrávajícím moderátorem. To bude zřejmě jedna z nejdůležitějších věcí, o které se bude v televizních debatách hrát.

Zemana musel znervóznit i povolební projev Andreje Babiše. Ten sice prezidentovi slíbil podporu i ve druhém kole, ale zároveň jej vyzval, aby se distancoval od svého hradního okolí a jasněji se přihlásil k západnímu směřování země. Tedy aby fakticky popřel to, co dělal posledních pět let.

Takovou „drzost“ si premiér před prvním kolem nedovolil a dosud neotřesitelný pakt obou mužů dostal první trhlinky. Je patrné, že i Babiš si chystá půdu pro případ, že by Zeman ve druhém kole prohrál, a nijak se tím netají. I to je silný signál především do početných řad Babišových voličů. Zemanovy i Drahošovy šance jsou v této chvíli vyrovnané a o výsledku druhého kola bude skutečně rozhodovat nadcházejících čtrnáct dní.

Vše o druhém kole prezidentských voleb najdete zde >>>