Na které mimoevropské trhy by mělo Česko cílit? Takhle smýšlí kandidáti na prezidenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Mirek Topolánek: USA, Japonsko, Korea, Indie, Tchaj-wan, Latinská Amerika, Afrika, Čína, Rusko. Ochrana lidských práv je výsostným znamením České republiky, díky čemuž hrajeme v mezinárodní politice větší roli, než odpovídá naší velikosti a ekonomické síle. To nám i v byznysu otevírá řadu dveří. Hájení lidských práv bych se nevzdával, v řadě zemí by nám to uškodilo a žádnou výhodu například v Číně bychom tím stejně nezískali. Číňané berou obchod pragmaticky a čile obchodují i se zeměmi, které tvrdě kritizují porušování lidských práv.
Michal Horáček: Za důležité považuji Spojené státy a také Velkou Británii, která bohužel už asi brzy bude mimoevropským trhem. Nicméně otázka zjevně směřuje k Rusku a k Číně. Poslední léta nám ukázala, že odklon od politiky lidských práv nám ekonomicky nepřinesl vůbec nic. Export našich firem do Číny je stále stejně slabý, jako býval. Proto bych se k politice lidských práv co nejdříve vrátil a debata o nich by obchodním jednáním předcházela.
Pavel Fischer: Na prvním místě to jsou členské země OECD, dále například země afrického kontinentu, Asie či Latinské Ameriky.
Jiří Hynek: Každé zboží má odlišné země svých zákazníků, což popsalo ministerstvo zahraničí v Mapě globálních oborových příležitostí. Ekonomická diplomacie by se měla přednostně zaměřovat na zboží s vysokou přidanou hodnotou. Jde hlavně o investiční celky, letecký a obranný průmysl, špičkové strojírenské výrobky, programová vybavení a podobně. Vláda ve své exportní strategii stanovila 12 prioritních zemí, z nichž se domnívám, že nejdůležitější jsou Brazílie, Vietnam a Irák. Dále považuji za důležité země severní Afriky a Blízkého východu a Japonsko. Pod pláštíkem exportu lidských práv západní svět již rozvrátil několik zemí, čímž ublížil jejich obyvatelům. Jsem pro to, aby se tato politika změnila. Snažme se o rozvoj vzájemných vztahů, jež jsou nejvíce rozvíjeny vzájemným obchodem. Chovejme se tak, abychom se řídili našimi národními zájmy.
Petr Hannig: USA, Indie, Brazílie, Rusko, Čína, Kanada, Pákistán, Vietnam, Írán, Turecko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Omán a další. Příležitosti vidím v obnově Sýrie či Iráku. Pokud tlačí na dodržování lidských práv  těchto zemích i velké státy jako Německo či Británie, tak ano. Jinak ne. Když nebudeme s takovými státy obchodovat my, naše místo okamžitě zaujme někdo jiný, což už se stalo mnohokrát.
10
Fotogalerie

Které země mimo Evropskou unii považujete z hlediska ekonomické diplomacie za nejdůležitější? Nakolik má přístup na mimoevropské trhy souviset s tlakem na dodržování lidských práv? Odpovědi kandidátů prezidentské volby čtěte v galerii.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka