Největší podporu mezi kandidáty na prezidenta má Zeman

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Foto Blesk - Pavel Ryšlink

Z kandidátů na prezidenta má mezi oprávněnými voliči největší podíl podporovatelů současná hlava státu Miloš Zeman. Zároveň má ale také druhý nejvyšší podíl odpůrců. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury STEM/MARK. Větší podíl odpůrců než Zeman má jen Mirek Topolánek. Vyšší podíl podporovatelů než odpůrců má z kandidátů zařazených do průzkumu pouze Jiří Drahoš. Uchazeč Petr Hannig si stěžuje na to, že nebyl do průzkumu zařazen, agentura se mu omluvila.

Zemanovi vyjádřilo v průzkumu podporu 45 procent dotázaných, opačně se vyjádřilo 53 procent lidí. Druhou nejvýraznější podporu má bývalý předseda Akademie věd Drahoš s rovnými 40 procenty, odmítavě se k němu vyjádřilo jen 21 procent lidí. Třetí největší podíl podporovatelů získal podnikatel a textař Michal Horáček, a to 32 procent, odpůrců má 52 procent.

U sedmi z osmi kandidátů na prezidenta, u kterých agentura STEM/MARK zjišťovala míru podpory, převažoval podíl odpůrců nad podporovateli. Nejvýrazněji převažovali odpůrci u bývalého premiéra Topolánka. Odmítlo ho 79 procent dotázaných, zatímco podporu mu vyslovilo pouze 12 procent lidí.

Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše a Mirka Topolánka

U poloviny kandidátů ale nadpoloviční většina dotázaných daného kandidáta vůbec nehodnotila, protože ho neznala. Nejvíce lidí, téměř 90 procent, nezná prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka.

Účastníci průzkumu STEM/MARK také hodnotili jednotlivé vlastnosti kandidátů. Celkově dopadl z nejznámějších kandidátů nejlépe Drahoš, u kterého lidé ocenili nejvíce reprezentativní vystupování nebo důstojnost a vážnost. Nejhůře naopak hodnotili lidé ve většině kategorií Topolánka. Kriticky se vyjadřovali u Topolánka především k nezávislosti na lobbistech či politických stranách. U současného prezidenta Zemana lidé hodnotili pozitivně třeba životní zkušenosti a lidovost, kdežto negativně reprezentativnost a vitalitu.

Průzkum prováděla agentura STEM/MARK během listopadu. Zúčastnilo se ho 715 oprávněných voličů.

Z oficiálních uchazečů o účast v prezidentských volbách podle nedávného vyjádření ministerstva vnitra nesplnilo celkem 11 zákonné podmínky. Do voleb se tak pravděpodobně zapojí devět lidí. Kromě zmíněného Zemana, Drahoše, Horáčka, Topolánka a Hynka to zřejmě budou bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek, hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Hanniga agentura STEM/MARK do průzkumu nezařadila. V době konání průzkumu ještě nebylo podle agentury zřejmé, zda bude mezi kandidáty, kteří splní podmínky. Hannig v tiskové zprávě sdělil, že ho tím agentura výrazně poškodila, protože lidé budou mít pocit, že nekandiduje. Označil to za "hrubé narušení všech pravidel", které hraničí s trestným činem maření voleb. Ředitel agentury Jan Tuček řekl, že nešlo o úmysl a že se společnost Hannigovi omluvila a nabídla mu "kompenzace".

Podpora kandidátů na prezidenta (v %)
 Ano Ne Nezná kandidáta 
Miloš Zeman 45 53 
Jiří Drahoš 40 21 38 
Michal Horáček 32 52 16 
Pavel Fischer 16 26 59 
Mirek Topolánek 12 79 
Vratislav Kulhánek 12 22 66 
Marek Hilšer 12 14 74 
Jiří Hynek 88