Některé volební lístky končí v koších nebo ohni. Češi ukazují, komu svůj hlas nedají

Češi si hrají s volebními lístky

Češi si hrají s volebními lístky Zdroj: Facebook Zdeňka Kornhäuserová

Češi si hrají s volebními lístky
Češi si hrají s volebními lístky
Češi si hrají s volebními lístky
Češi si hrají s volebními lístky
Češi si hrají s volebními lístky
11
Fotogalerie

K volbám v Česku už tradičně patří kromě kampaní a politických debat také dávka satiry a lidové tvořivosti. Vpředvečer startu hlasování o novém českém prezidentovi je tak Facebook plný fotografií volebních lístků, které lidé různými způsoby poškozují. Ukazují tak, komu svůj hlas nevhodí.

Už tento pátek a sobotu proběhne v Česku historicky druhá přímá volba prezidenta České, ve které si občané zvolí novou hlavu státu pro příštích pět let.

Sada devíti volebních lístků lidem do schránek už dorazila. A protože do urny může každý člověk vhodit hlas nanejvýš jeden, přibývá facebookových příspěvků, kde lidé pro zbytek našli nejrůznější využití.

Online přenos z prezidentských voleb najdete zde >>>

Lístky jsou poškozovány četnými způsoby, lidé je nejčastěji pálí a trhají, nebo je žertovně umístí na toaletu. Volební lístek Mirka Topolánka tak sloužil například k zatopení v krbu. Jiné zase končí pokreslené vulgaritami v odpadkovém koši. Objevil se i adventní věnec s „lístkovými“ svícemi. Oblíbenou je i vytvořená událost na sociálních sítích zvoucí ke společnému vyrábění vlaštovek z volebních lístků Miloše Zemana.

Právě současný prezident Zeman je přitom nejčastějším terčem „lístkových“ vtipů. Je to způsobené pravděpodobně tím, že u mnoha lidí kvůli svým častým kontroverzním, někdy až vulgárním komentářům a názorům vzbuzuje silnou nevoli. Je tak pro ně nejméně přijatelným kandidátem.

Celý článek si můžete přečíst zde >>>

Informace o případném druhém kole najdete zde >>>

Všechny informace o prezidentských volbách najdete zde >>>