O podpisy občanů se opírají jen favorité. Hilšerovi může obrat k senátorům ublížit, říká politolog

Jiří Drahoš, Miloš Zeman, Micha Horáček

Jiří Drahoš, Miloš Zeman, Micha Horáček Zdroj: Nguyen Phuong Thao, Profimedia.cz

Marek Hilšer
Sbírání podpisů musí ještě počkat
Kandidáti na prezidenta už musí mít zřízený transparentní účet
4
Fotogalerie

Miloš Zeman, Jiří Drahoš a Michal Horáček získali dostatek občanských podpisů pro kandidaturu na prezidenta. Ostatní kandidáty podpořili poslanci a senátoři.

Lékař a aktivista Marek Hilšer v posledních měsících nedokázal sehnat požadovaných padesát tisíc podpisů občanů pro svou kandidaturu na prezidenta, dosud jich získal jen 43 850. Ve čtvrtek proto oznámil, že získal podporu jedenácti senátorů, což stačí k registraci kandidatury.

„Nechtěl jsem, aby snaha o získání občanských podpisů přišla nazmar, proto jsem se rozhodl požádat o podporu senátory,“ uvedl Hilšer, který se tak připojil k většině vážných kandidátů, kteří nalezli podporu u politiků.


Vše o prezidentských volbách čtěte zde >>>


"Shánění podpisů občanů má spíše mediální vliv než vliv na veřejné mínění občanů. Využil toho před pěti lety Miloš Zeman, kdy se chtěl mediálně posílit a nasbíral přes 100 tisíc hlasů. Stejným způsobem postupují letos i všichni tři favorité. V této logice je pak paradoxní, když se Marek Hilšer považuje za občanského kandidáta a nakonec podporu občanů nemá. Na veřejnosti jej to může ještě více oslabit," řekl politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého deníku E15.

Senátoři, kterých musí být minimálně deset, podpořili také bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera a bývalého šéfa úřadu vlády Karla Štogla, který se však o kandidatuře chce rozhodnout na poslední chvíli. Poslanci, kterých musí být aspoň dvacet, zase podpořili bývalého šéfa Škody Auto Vratislava Kulhánka, předsedu Rozumných Petra Hanniga a šéfa asociace zbrojařů Jiřího Hynka.

Dostatek podpisů občanů sesbírali jen největší favorité – současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař a podnikatel Michal Horáček.

Všichni tři sesbírali o několik desítek tisíc více podpisů než je zákonný požadavek a v těchto dnech registrují svou kandidaturu na ministerstvu vnitra. Dostatek občanských podpisů má prý i podnikatel Vladimír Boštík, který však dosud ani nezaregistroval svůj volební účet u kontrolního úřadu.


 

Kompletní a aktuální přehled prezidentských kandidátů najdete zde >>>