O post prezidenta se chce utkat 19 kandidátů, někteří budou nejspíše z boje vyřazeni

Manželka prezidenta Miloše Zemana na ministerstvu vnitra předala podpisy lidí, kteří si žádají současnou hlavu státu v jeho vedení i v příštích letech.

Manželka prezidenta Miloše Zemana na ministerstvu vnitra předala podpisy lidí, kteří si žádají současnou hlavu státu v jeho vedení i v příštích letech. Zdroj: ČTK

Petr Hannig bude kandidovat na prezidenta
Michal Horáček
Jiří Drahoš
Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer ve oznámil kandidaturu na prezidenta
Lékař Marek Hilšer sehnal dostatek senátorských podpisů k boji o Hrad
6
Fotogalerie

Do prezidentských voleb se přihlásilo 19 kandidátů. Další uchazeč podal přihlášku až po zákonném termínu, který vypršel v úterý v 16:00. Dá se předpokládat, že několik uchazečů nebude do voleb připuštěno, protože nesplní zákonné požadavky. Před pěti lety bylo uchazečů 20, do voleb jich mohlo jít jen devět.

Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerstva vnitra ve středu sdělila, že čtyři kandidatury byly podány s podporou poslaneckých podpisů, pod tři se podepsali senátoři. Pět přihlášek bylo nahlášeno na základě petice s občanskými podpisy, podle dřívějších informací některé z nich neobsahovaly dostatečný počet podpisů.

Sedm kandidátů nepodložilo svou kandidaturu politickou ani občanskou podporou. Ministerstvo vnitra dnes zároveň dostalo opožděnou dvacátou kandidaturu, která nebyla podle Pěknicové podána v zákonné lhůtě.

Jména kandidátů vnitro nezveřejnilo s odkazem na ochranu osobních údajů, zveřejní je až 24. listopadu. Z dostupných informací je jasné, že mezi kandidáty jsou tři hlavní favoriti voleb, tedy současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček. Jejich prezidentskou nominaci podpořilo podle jejich vyjádření svými podpisy více než 50 tisíc občanů.

Podporu poslanců má bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig.

Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, lékař a aktivista Marek Hilšer a bývalý premiér Mirek Topolánek mají podporu senátorů. Poslaneckou nominaci ministerstvu vnitra oznámil i další kandidát, podle informací vnitra jde o 73letého muže, který má ale k dispozici jen jeden podpis poslance.

Kompletní a aktuální přehled prezidentských kandidátů najdete zde >>>

Další z uchazečů Josef Toman podle svých slov poštou poslal 75.000 podpisů občanů, jeho přihláška byla podle něj včas úřadu v úterý doručena. Svou prezidentskou kandidaturu vnitru odevzdali také Roman Hladík a Libor Hrančík, ani jeden z nich ale pravděpodobně zákonný limit podpisů nesplnil. K odevzdání kandidatury se přihlásila i bývalá místostarostka Prahy 8 Terezie Holovská.

Svého kandidáta oproti předchozí volbě nepostavila žádná z velkých politických stran. Volby se budou konat 12. a 13. ledna, druhé kolo o 14 dnů později.

Vše o prezidentských volbách naleznete zde >>>