Petr Hannig: profil kandidáta na prezidenta

Petr Hannig, kandidát na prezidenta

Petr Hannig, kandidát na prezidenta Zdroj: Foto Blesk - Alexandr Malachovský

Petr Hannig, kandidát na prezidenta
Petr Hannig, kandidát na prezidenta
Petr Hannig, kandidát na prezidenta
4
Fotogalerie

Petr Hannig je občanským povoláním hudebník, skladatel a producent. Založil Stranu zdravého rozumu (dnes Rozumní), kterou vede. Je radikálním kritikem EU, kampaň vede nízkonákladově a vlastními silami, na jeho volebním účtu je jen několik tisíc korun. Jeho spolupracovníkem je ultrapravicový antisemitský aktivista Adam B. Bartoš. Je vdovcem, manželka mu zemřela v roce 1989. Do volby prezidenta se nedostal díky podpisům občanů, ale s podporou 26 poslanců. Vede nízkorozpočtovou kampaň.

Hannig je příznivcem poloprezidentského systému, nesouhlasí s elektronickou evidencí tržeb ani kontrolním hlášením daně z přidané hodnoty. Staví se i proti sankcím Evropské unie proti Ruské federaci. Zavážně prý poškodily některé české firmy. Podporuje referendum o vystoupení České republiky z EU, myslí si ale, že by občané hlasovali pro setrvání. Staví se proti přijetí eura a migračním kvótám. Chtěl by udělovat milosti i amnestie.

Petr Hannig není v politice žádným nováčkem, nikdy v ní ale nebyl příliš úspěšný. Stranu zdravého rozumu založil už v roce 2002, posléze několikrát bez úspěchu kandidoval do Senátu. Do politiky ho mělo přivést to, že s poslechem zahraniční hudby se hodně peněz posílá za hranice. Neúspěšně se snažil v různých hnutích kandidovat do dolní komory Parlamentu České republiky i do Evropského parlamentu. Spolupracoval například se Suverenitou Jany Bobošíkové.

Hannig se vyučil uměleckým kovářem v Turnově, posléze ale skrze pražskou konzervatoř přesedlal k hudbě. Titul magistr získal na Hudební akademii múzických umění. Díky hudbě se dostal za hranice, s britskou zpěvačkou Dusty Springfield, dokázal psát hudbu pro symfonický orchestr. Po srpnové okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy se ale do vlasti vrátil a spolupráci s britskými hudebníky musel přerušit.

V Praze pracoval jako redaktor Československého rozhlasu, měl vlastní hudební kapelu Maximum Petra Hanniga. Známý je zejména díky „objevu“ zpěvačky Hany Zaňákové, známé hlavně pod uměleckým jménem Lucie Bílá. Spolupracoval s Hanou Hegerovou, Jiřím Wimmerem nebo Ivetou Bartošovou. Složil mnoho hitů české popmusic.


Přehled všech prezidentských kandidátů najdete zde >>>