Piráti představují podobný příběh jako já, říká Hilšer

I přes neúspěch se ve štábu Marka Hilšera Slavilo

I přes neúspěch se ve štábu Marka Hilšera Slavilo Zdroj: Michal Protivanský Blesk

Lékaře Marka Hilšera, který skončil v prezidentské volbě jako pátý, výsledek potěšil.  Ukázalo se tím podle něj, že je volitelný kandidát, ale svoje další angažmá v politice bude teprve zvažovat. Ve druhém kole chce podpořit Jiřího Drahoše, který podle něj lépe naplní jeho představu pro ostatní jako „okna do České republiky“ a na rozdíl od Miloše Zemana nebude vytvářet ve společnosti rozpory. Hilšer to řekl v rozhovoru s deníkem E15.

Jak hodnotíte výsledky, jste spokojený s pátým místem?

S výsledky jsem spokojen. Jak už jsem řekl, začínal jsem s velkým hendikepem. Nebyl jsem a nejsem žádná celebrita, ani za mnou nikdo nepřišel a neřekl mi: Já ti zaplatím kampaň.

Začínal jsem pracovat sám, pak se ke mně postupně lidé připojovali. Takže podporu skoro devět procent velice oceňuji a jsem za to rád. Někteří mi předpovídali, že budu půlprocentní kandidát a že jsem nevolitelný. Takže se ukazuje, že přeci jenom v té společnosti nějakou podporu mám. 

Mluvil jste o podpoře Jiřího Drahoše ve druhém kole. Co na něm hodnotíte kladně? 

Já mám důvěru v to, že to bude člověk, který bude naši zemi reprezentovat důstojně. Že to je člověk, který má dobrou fyzickou kondici. Že to je člověk, který rozhodně nebude mluvit do rozhlasu a do médií vulgárně. Že to je člověk, který naši zem podle mého názoru nebude směrovat někam na Východ. I když to samozřejmě nebude mít lehké. Takže z těchto důvodů jsem se rozhodl podpořit pana Drahoše. 

Vše o druhém kole prezidentských voleb najdete zde >>> 

Takže Jiří Drahoš lépe než Miloš Zeman naplní představu „okna do České republiky“, jak jste mluvil v minulosti o úřadu prezidenta?

Myslím si, že ano. Myslím si, že pan Drahoš nebude v této společnost vytvářet nějaké rozpory. Že nebude někoho urážet. A proto hodnotím jednoznačně pozitivně, že se tam dostal. Uvidíme ještě, jak to ve druhém kole dopadne.

Zkusíte znovu kandidovat za pět let?

Já jsem o tom takto vůbec nepřemýšlel. Možná se ukáže, že budou kandidovat skvělí kandidáti v budoucnu a že moje kandidatura nebude vůbec potřeba. 

Ohlasy na výsledky voleb sledujte v online přenosu >>>

Plánujete se angažovat v politice? Podpořili vás v prezidentských volbách Piráti, nezvažujete spolupráci s nimi?

Já jsem za tu podporu Pirátů rád. Protože oni jsou tak trochu podobný příběh, akorát na poli politických stran, protože vzešli vlastně z občanské společnosti. Takže v tomto jsou mi samozřejmě sympatičtí. Ale já jsem s nimi o žádné podpoře nejednal. Takže já zatím budu uvažovat co a s kým. Pro mě byla důležitá ta prezidentská volba.

Jak náročná pro vás byla volební kampaň? Znáte kariéru lékaře, který také nemá vždy jasnou pracovní dobu – je to srovnatelné?

Já se věnuji naplno lékařské vědě, takže nejsem s pacienty. V tomto jsem měl samozřejmě volnější ruce. Používal jsem své dovolené. Náročná to samozřejmě bylo, ale těšilo mě to. Jsem rád, že jsem to dotáhl až do konce. Že jsem to nevzdal a že to vlastně nakonec dobře dopadlo.