Podpora prezidenta Zemana klesá, lepší mínění mají voliči o Drahošovi

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman ve Veselí nad Moravou.
Prezident Miloš Zeman při návštěvě Kozojídek, které získaly ocenění jako Vesnice roku.
Prezident Zeman navštívil svého protokoláře Vladimíra Kruliše, bývalého přítele své dcery, v brněnské nemocnici, kde leží po nehodě policejního speciálu
Prezident Zeman navštívil svého protokoláře Vladimíra Kruliše, bývalého přítele své dcery, v brněnské nemocnici, kde leží po nehodě policejního speciálu
Od hodonínské armaturky dostal prezident Miloš Zeman lavičku, kterou si hned vyzkoušel. Řekl, že se mu bude na zahrádku dobře hodit.
8
Fotogalerie

Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš by byl podle 40 procent Čechů dobrým prezidentem. O Miloši Zemanovi si totéž myslí 33 procent veřejnosti, současná hlava státu si tak od dubna pohoršila o šest procentních bodů. Mírně klesla podpora přímé volby prezidenta. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

Na třetím místě mezi kandidáty se umístil textař a podnikatel Michal Horáček, kterého by za dobrého prezidenta považovalo 28 procent dotázaných. Lékař a aktivista Marek Hilšer pak získal v průzkumu 18 procent.

Pro zachování přímé volby prezidenta je nyní 79 procent lidí, proti prosinci je to pokles o pět procentních bodů. "To může ukazovat například na to, že si lidé nedokáží vybrat z kandidátů, nebo nejsou spokojeni, neví, koho by volili. A proto ji nevidí jako důležitou či dobrou," uvedla analytička Medianu Lea Michalová. K volbám by přišlo 70 procent Čechů. Vyšší účast by byla mezi vysoškoláky a lidmi nad 60 let.

Median na konci května zveřejnil také průzkum, podle kterého Zemanovi jeho postoj ve vládní krizi sebral část voličů. Naopak přibylo potenciálních voličů Drahoše. I přesto by teď nejvíc Čechů v prezidentských volbách hlasovalo pro Zemana, a to 35 procent. Drahošovy volební preference stouply ze 17 na 24 procent.

Jiří Drahoš hovoří o populismu:

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění CVVM se pak v souvislosti s vládní krizí v polovině května výrazně propadla důvěra v prezidenta a vládu. Hlavě státu v květnu důvěřovalo 41 procent lidí, zatímco v předchozích dvou měsících to bylo vždy 55 procent. Miloši Zemanovi naopak nedůvěřovalo 56 procent lidí, v dubnu to bylo 42 procent. Důvěra ve vládu spadla na 23 procent z dubnových 40 procent, nedůvěra se vyšplhala z dubnových 56 procent na nynějších 74 procent. Je to nejhorší výsledek kabinetu Bohuslava Sobotky.

První kolo prezidentských voleb by se mělo podle lhůt stanovených ústavou a zákonem konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku, termín vyhlásí předseda Senátu.