Průzkumy ovládá Drahoš. Desetina lidí stále váhá, koho volit

Štáb Jiřího Drahoše

Štáb Jiřího Drahoše Zdroj: Michael Tomeš E15

Štáb Jiřího Drahoše
Štáb Jiřího Drahoše
Štáb Jiřího Drahoše
Štáb Jiřího Drahoše
Štáb Jiřího Drahoše
8
Fotogalerie

Zvolit prezidentem bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše je rozhodnuto 47 procent voličů, pro současnou hlavu státu Miloše Zemana chce ve víkendovém druhém kole voleb hlasovat 43 procent. Zbývajících deset procent z lidí, kteří chtějí jít k volbám, je nerozhodnutých. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, jehož výsledky zveřejnila Mladá fronta Dnes.

 "Jiří Drahoš stále drží větší trumfy. Ale výsledek bude velmi těsný," řekl deníku ředitel výzkumu Pavel Šimoník. Podle průzkumu mezi 1078 lidmi se druhého kola prezidentských voleb chce zúčastnit určitě 52 procent, dalších 15 procent půjde spíše hlasovat než ne.

Pro Drahoše jsou častěji mladší lidé do 45 let a lidé s vyšším vzděláním, Zemana podporují lidé starší a s nižším vzděláním. Mezi deseti procenty nerozhodnutých jsou ale častěji právě starší lidé a voliči s nižším vzděláním.

Vše o druhém kolem prezidentských voleb čtěte zde >>>


Zemana si chce opět vybrat 92 procent jeho voličů z prvního kola voleb, Drahoše 93 procent. Z podporovatelů neúspěšných prezidentských kandidátů Drahoše preferuje 72 procent, Zemana 15 procent, zbylých 13 procent váhá. Z příznivců politických stran má současný prezident většinovou podporu u komunistů, SPD, ANO a ČSSD, Drahoš má víc než tři čtvrtiny podporovatelů mezi voliči TOP 09, ODS, lidovců a Pirátů.

Z lidí rozhodnutých volit Drahoše to 42 procent dělá proto, aby nevyhrál Zeman, ukázal také průzkum. Zemanovi voliči hlasují proti Drahošovi jen ze 17 procent.

Největší podíl hlasů by měl Drahoš podle průzkumu získat v Praze, zhruba dvě třetiny. Zemanův nejsilnější zisk v Moravskoslezském kraji by měl dosáhnout 63 procent. Současný prezident má větší podporu v malých obcích a městech mezi 20 a 99 tisíci obyvatel, Drahoše preferují častěji lidé ve městech mezi pěti a 20 tisíci obyvatel a ve velkoměstech nad 100 tisíc obyvatel.


Profily kandidátů: Miloš Zeman a Jiří Drahoš


Z dosud zveřejněných průzkumů jeden favorizoval Drahoše, stejně jako bookmakeři sázkových kanceláří, další označil šance obou adeptů za vyrovnané. Dnešek je posledním dnem před druhým kolem voleb, kdy mohou být průzkumy ještě zveřejněny. Od úterka až do sobotního konce voleb jejich publikování zakazuje zákon.


Názory prezidentských kandidátů najdete zde >>>


Jak vypadají preference jednotlivých kandidátů najdete zde >>>