Realisté do boje o Hrad posílají Jiřího Hynka. Podporu chce získat především u občanů

Šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek se představil jako prezidentský kandidát strany Realisté na tiskové konferenci 21. srpna v Praze.

Šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek se představil jako prezidentský kandidát strany Realisté na tiskové konferenci 21. srpna v Praze. Zdroj: ČTK

Jiří Hynek je kandidátem Realistů na prezidentský post.
Jiří Hynek
Petr Robejšek (Realisté)
Petr Robejšek (Realisté)
Petr Robejšek (Realisté)
7
Fotogalerie

Realisté dnes představili vlastního kandidáta do prezidentské volby. Do boje o Pražský hrad vysílají šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka. Zakladatel strany Petr Robejšek uvedl, že hlavním tématem budoucnosti je bezpečnost, proto Realisté vybrali člověka, který se v této oblasti dobře orientuje. Podporu pro kandidaturu chce Hynek získat u občanů, ale pokusí se také zajistit si nominaci oslovením poslanců a senátorů.

"Chtěl bych být prezidentem hrdého a sebevědomého národa lidí, kteří se nebojí se vztyčenou hlavou říct svůj vlastní názor," uvedl Hynek. "Národní zájem pro mne vždy byl, je a bude na prvním místě," dodal. Zdůraznil, že 20 let se pohybuje v bezpečnostním sektoru, zná armádní prostředí a v zahraničí podporuje české výrobce.

Právě orientace v bezpečnostním a vojenském prostředí je podle Robejška jedním z důvodů, proč Realisté zvolili za svého kandidáta právě Hynka. Za hlavní témata prezidentských voleb v příštím roce označil Robejšek obranu národa a posílení občanské hrdosti.

Úkolem prezidenta je podle jeho slov hájit národní zájmy, být vrchním velitelem ozbrojených sil a podporovat český průmysl. "Jiří Hynek se nebude muset nic učit, má všechny předpoklady, aby byl silným kandidátem," míní Robejšek.

Sběr podpisů, které jsou podmínkou pro prezidentskou kandidaturu, zahájí Realisté v úterý. V ulicích měst se objeví petiční stánky. V nejbližších dnech bude také spuštěna oficiální webová stránka a založen transparentní účet kampaně.

Hynek dodal, že se pokusí získat podporu pro kandidaturu také u poslanců a senátorů. Které zákonodárce osloví, zatím neupřesnil. Aby mohl kandidovat, musí mít buď 50 000 podpisů nebo podporu deseti senátorů či 20 poslanců.

Zájem kandidovat na úřad prezidenta již kromě stávající hlavy státu Miloše Zemana oznámili také textař Michal Horáček, vědec Jiří Drahoš, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo někdejší šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek.

Účast ve volbách zvažuje také teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera (ODS). Dostatek podpisů od občanů zatím nasbírali Zeman, Horáček a Drahoš.