Sponzoroval Horáček negativní příspěvky o svých soupeřích? Kandidát nařčení odmítá

Michal Horáček

Michal Horáček Zdroj: Anna Vackova, E15

Michal Horáček
Michal Horáček
Michal Horáček
Michal Horáček
Michal Horáček oznamuje svoji kandidaturu na prezidenta
14
Fotogalerie

Volby se blíží a prezidentské kampaně přituhují. Na sociálních sítích se během pátku objevily zprávy, že prezidentský kandidát Michal Horáček sponzoruje příspěvky negativně vyznívající vůči jeho soupeřům. Horáček všechna obvinění odmítá.

Snímek obrazovky, která zobrazuje onu sponzorovanou negativní reklamu, zveřejnil marketingový specialista Adam Motloch na svém Facebooku.

„Včera v noci na mě vykouklo hned několik reklam útočících na různé prezidentské kandidáty. Nejprve jsem si říkal, že je to projev ruské propagandy jako v amerických volbách, kdy hromadně sponzorovali dezinformační články namířené proti Hillary Clinton. O to větší bylo mé překvapení, když jsem při rozkliknutí podrobností o reklamě místo stránky v azbuce nebo neidentifikovatelného inzerenta uviděl svého kandidáta, Michala Horáčka,“ napsal Motloch ke snímku.

Snímek ukazuje dva sponzorované příspěvky namířené proti expremiérovi Mirku Topolánkovi a bývalému velvyslanci Pavlu Fischerovi. Reklama odkazuje na skutečné texty zpravodajských webů novinky.cz a reportermagazin.cz. Na snímku je také informační box, který se zobrazí při rozkliknutí informací o reklamě, zadavatelem je podle něj profil textaře Michala Horáčka.

Snímek již sdílel i jeden z napadených kandidátů, bývalý velvyslanec Pavel Fischer. „Vypadá to, že Michal Horáček si objednává reklamy očerňující ostatní kandidáty. Tohle od něj není férové. Můj styl to rozhodně není a je mi líto i všech ostatních kandidátů, které stejně jako mě tahle špinavá kampaň poškozuje,“ napsal Fischer na Twitteru.

Horáček se proti obviněním ohradil. „Z mého inzertního účtu nikdy žádná negativní reklama zadána nebyla a ani nebude. Pavel Fischer sdílí screenshot, na kterém je zřejmě spojena pozitivní reklama z mé stránky s negativní reklamou, která z mého účtu nikdy nasazena nebyla. Sám jsem také takovou reklamu zaregistroval," brání se Horáček.

"Věc se má takto. Z našeho účtu takováto reklama nikdy zadána nebyla a zcela jistě ani nebude. Požádali jsme agenturu, která nám spravuje facebookovou reklamu, aby věc prověřila z jejich strany. To je zatím aktuální stav, víc nevíme," uvedl pro deník E15 Horáčkův mluvčí Jiří Táborský.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka


"Ať to udělal kdokoliv, není to čistá hra. Doufám, že se podaří situaci opravdu přesvědčivě vysvětlit. Snímky podle všeho ukazují na facebookovou stránku Michala Horáčka. Přeji hodně štěstí ve férovém souboji všem protikandidátům,“ zareagoval poté Fischer.

Horáček není jediný z kandidátů, který musí podobu své kampaně obhajovat. Například se nedávno ukázalo, že jeden příspěvek bývalého šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše přímo přebíral celé věty od jiného příspěvku z profilu Michala Horáčka. Drahošův tým plagiát označil za dílo „horlivého“ stážisty a text byl hned smazán.