Stop imigrantům a Drahošovi, hlásají útočné inzeráty

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: paparazzi/Jakub Poláček

Spolek Přátelé Miloše Zemana zveřejnil v některých denících inzerát, který podporuje současného prezidenta a útočí na jeho protikandidáta ve volbách Jiřího Drahoše. Spojuje ho s podporou migrace. Drahoš, který v rámci kampaně vyrazil do Plzeňského kraje, řekl, že inzeráty bere jako součást očekávané kampaně proti sobě před druhým kolem voleb. V Klatovech na setkání s veřejností uvedl, že předpokládá další podrazy a lumpárny. Česká televize oznámila, že její předvolební debatu prezidentských kandidátů bude moderovat Světlana Witowská. Druhý duel bude na Primě, povede ho Karel Voříšek.

Inzerát v Deníku a Právu hlásá "Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše!" a nabádá k volbě Zemana. Deník k tomu má na titulní straně i reakci Drahoše: "Přesně tento typ lží a dezinformací jsem očekával. Je to obyčejná pomluva. Souhlasím pouze s částí Stop imigrantům. Nikdo z nás tady vlny imigrantů nechce," řekl.

V komentáři pak ředitel redakcí Deníku Roman Gallo inzerát kritizoval a označil ho za "hradní faul". Zeman podle něj zná odmítavý postoj Drahoše k uprchlickým kvótám. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek na twitteru napsal, že doufá, že se Zeman od "hanebné inzerce distancuje a zarazí ji".


Vše o druhém kole prezidentských voleb čtěte zde >>>


Drahoš uvedl, že jeho tým podobné informace stále dementuje a apeluje na zdravý rozum lidí, aby všemu nevěřili "Budeme se určitě bránit a budu se proti tomu vymezovat třeba i v těch debatách, ale není to tak jednoduché," připustil Drahoš. Uvedl, že je nutné migraci zastavit. Evropa podle něj není schopna problém vyřešit a musí pomáhat lidem v jejich zemích a chránit hranice Schengenu. "Ale musíme to zvládnout jako Evropa, nemůžeme to zvládnout jako Česká republika, že zabetonujeme svoje hranice a budeme se tvářit, že je vše v pořádku a budeme čekat, až ty hranice začne někdo přelézat," uvedl.

Zadavatelem inzerátu proti Drahošovi je firma Euro - Agency, která podle Zemanova transparentního účtu před prvním kolem voleb zaplatila 1,8 milionu korun právě za inzerci v denním tisku. Ředitelem Euro - Agency je Miroslav Schön. Pracovníci firmy řekli, že inzerát je iniciativou samotného Schöna, který je nyní mimo republiku, a nemůže se vyjádřit. Nikdo jiný z Euro - Agency podle jejích pracovníků danou věc komentovat nemůže.


Čtěte profily kandidátů Miloše Zemana a Jiřího Drahoše >>>


Schön je zároveň místopředsedou představenstva prodejce zahradní techniky Mountfield, ve kterém předloni získala většinový podíl čínská skupina Eurasia Development Group. Prezident Zeman podporoval vstup čínských investorů do českých firem.

Zeman se tento týden v Nemocnici Na Homolce podrobil malému operativnímu zákroku v ústní dutině. Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdil prezidentův mluvčí. Příčinou podle něj byl drobný zánět.

Drahoš ujistil, že televizní debaty se Zemanem budou určitě jen dvě. Hrad přes původní prohlášení o dvou nyní počítá se čtyřmi duely. Oba kandidáti dorazí na duel v České televizi, kde ho bude ve čtvrtek 25. ledna moderovat Witowská místo Václava Moravce. Drahoš na twitteru oznámil, že půjde také do debaty se Zemanem 23. ledna v televizi Prima. Televize Nova plánuje nedělní předvolební debatu odvysílat, i když se jí zúčastní pouze Zeman. Bez Drahoše to podle Novy bude hodinový rozhovor s prezidentem moderovaný Reyem Korantengem. Předvolební pořad chystá na pondělí také TV Barrandov.

Oba kandidáti se na střet v duelech pečlivě chystají. Drahoš řekl, že se připravuje a čeká, že v debatách přijdou i podpásové údery. Zeman si podle mluvčího v Lánech "pečlivě studuje podkladové materiály", které mu k duelům připravili spolupracovníci, a promýšlí taktiku.

Do kampaně před druhým kolem se zapojila i Drahošova manželka Eva. V Přelouči navštívila domov pro seniory a chystá návštěvy v dalších krajích. Bývalého šéfa Akademie věd podpořil také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Zemanovi podle něj dělá ostudu jeho okolí a chybí mu zdraví.

Drahoše vedle Čunka podpořili hejtmani Pardubického kraje Martin Netolický, Plzeňského kraje Josef Bernard, Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (všichni ČSSD) a také liberecký Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Společně se vyfotili s textem: "Hejtmani volí Jiřího Drahoše prezidentem". Například předsedkyně Asociace krajů a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) ale podporuje Zemana.