Téma voleb? O důležitých problémech se nemluví, říká Drahošův poradce Grygar

Jiří Grygar

Jiří Grygar Zdroj: Karel Kopac Karel Kopáč / Blesk

Do štábu Jiřího Drahoše dorazil i astronom Jiří Grygar, který patří mezi kandidátovy poradce. Pro E15 řekl, že si od Drahoše slibuje mimo jiné podporu vědecko-technologické revoluce.

 

Proč jste přišel podpořit Jiřího Drahoše?

Předtím byl předsedou Akademie věd, kam nastoupil v době krize. Ta spočívala v tom, že tehdejší Topolánkova vláda se rozhodla tuto instituci finančně zničit snižováním příspěvků ze státního rozpočtu až k nule.

V čele akademie se najednou objevil profesor Drahoš a vypadalo to beznadějně. Ale kupodivu to tak nedopadlo, on dokázal jako nepolitik, vrcholný vědec a vědecký manažer přijít do styku s vrcholnými politiky a dokázal to vyjednat. Akademie věd dokázala přežít. 

Jezdil jste s Drahošem na cesty během kampaně, jaký pocit jste si z toho odnesl? Které bude rozhodující téma voleb?

To právě nevíme. Ve hře je několik iracionálních faktorů, které se těžko dají nějak racionálně posoudit. Samozřejmě pořád, což je podle mě nesmyslné, se vrací to téma migrace. My tady žádné imigranty vlastně nemáme, a když jsme tady měli, tak to bylo za předešlých vlád. Žádné teroristické útoky se tu neděly. To je vyvolávání strachu, které je podle mě úplně zbytečné. 

Volby 2018 - výsledky sledujte online >>> 

To, co je vážný problém, a o tom se tady vůbec nemluví, je, jak jsme připraveni na čtvrtou revoluci v technologiích. Protože to už začíná na mnoha místech přicházet a my na to máme našlápnuto díky Akademii věd i vysokým školám. Mohli bychom se velice rychle posunout, abychom tady na ten nárůst nové technologie byli připravení – to se tu ale neděje. Protože tu mluvíme o ptákovinách, které nemají vůbec smysl. 

Může z tohoto pohledu pomoci, že na Hradě bude sedět profesor a vědec?

Pan profesor Drahoš to samozřejmě sleduje a ví, že je zde tento problém. Musí se ale pořád bránit proti těm nesmyslům, které na něho vytahují a nemá čas na to důležité.

Protože důležité je, abychom měli dobré vzdělání, abychom měli dobré předpoklady pro to, abychom zvládli tu vědecko-technologickou revoluci.