Topolánek: Kritizovat Zemana už snad není ani potřeba

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Mirek Topolánek
SPOLEČENSKÉ SETKÁNÍ. Na akci se s byznysmeny a jinými významnými hosty potkali také exprezident Václav Klaus a expremiér Mirek Topolánek
Topolánek na konferenci Premium E15
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
7
Fotogalerie

K vystoupení Česka z EU je prezidentský kandidát a bývalý český premiér Mirek Topolánek skeptický. „Nejsme Velká Británie a nemáme její postavení bývalé koloniální velmoci,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Jako prezident to chce vysvětlovat, ale o místo na summitech evropských premiérů a prezidentů se prát s budoucím premiérem nebude. Zahraniční politika bude hrát důležitou roli i v Topolánkově kampani, kterou oficiálně odstartuje ve čtvrtek.

Rozhovor spolu vedeme v Bruselu, tedy v místě, kde sídlí instituce Evropské unie. V době, kdy jste byl českým premiérem, jste předsedal Evropské radě a řídil důležitá jednání. Jak si vás tady pamatují?

Do Bruselu jezdím pracovně poměrně často i nyní, a jsem tu proto schopen otevřít téměř jakékoliv dveře. Nemusím se Evropě představovat, a to nejen díky tomu, že jsem byl premiér, ale také díky tomu, že jsem vedl plnohodnotně Evropskou radu, tedy ještě před Lisabonskou smlouvou (v současnosti summity EU řídí stálý předseda instituce, kterým je Polák Donald Tusk; pozn. red.). Mé kontakty zde považuji za svou velkou výhodu.

Chtěl byste jezdit na vrcholné schůzky premiérů a prezidentů členských států EU, tzv. summity EU?

Prezident zastupuje stát navenek. Sice nezasahuje do běžné agendy, ale v oblasti zahraniční politiky má určité pravomoci. Nechtěl bych ale, abychom se ocitli ve stejné situaci, v jaké byl někdejší polský prezident Lech Kaczyński a premiér Donald Tusk, když se prali o jednu židličku na Evropské radě. Prezident má právo na Evropskou radu jezdit, ale pokud bych se s vládou domluvil na určitém postupu, tak by to byla rovina, kterou bych využívat nechtěl.

Důležité podle mne také je umět řešit věci neformálně. Když jsem byl premiérem, vzpomínám si na mnoho jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a dalšími, kdy jsem s ní těsně před summitem EU do půl třetí ráno domlouval finální věci. Tohle veřejnost vůbec netuší. Je to ale důležité a geograficky malé zemi, kde ve srovnání s většími a lidnatějšími státy nežije tolik obyvatel, to dává větší váhu. Asi jediný, kdo z mých protikandidátů má podobnou zkušenost, kterou pokládám pro výkon prezidentské funkce za nezbytnou, je Pavel Fischer. Pracoval na ministerstvu zahraničí a byl velvyslancem ve Francii.

Říkáte, že pokud byste se s vládou dohodl na určitém postupu, tak byste na evropské summity nejezdil. Můžu tomu rozumět tak, že pokud byste se neshodli, tak byste se Evropských rad chtěl účastnit?

Nechtěl jsem, aby to tak vyznělo. Prezident nemůže nic zásadního rozhodovat, protože mandát a reálnou politickou moc má vláda. Prezident si účast samozřejmě může vynucovat, ale já si myslím, že by to bylo nepraktické a nepreferuji to.


Profil Mirka Topolánka čtěte zde >>>


Lidé u nás si mnohdy vůbec neuvědomují, že Česká republika byla, je a nepochybně bude silně ovlivňovaná zahraničím a klíčová a pro nás důležitá rozhodnutí se odehrávají jinde. Mnohem více, než jsme ochotni si vůbec připustit. Vzpomeňme si na poválečné konference v Mnichově, na Jaltě, v Teheránu, a takto bych mohl pokračovat. Rozhodně nejsme země, která by mohla fungovat zcela samostatně bez bezpečnostního, hodnotového, politického a možná i ekonomického ukotvení. Z tohoto důvodu jsem skeptický vůči tzv. Czexitu. Nejsme Velká Británie a nemáme její postavení bývalé koloniální velmoci. Nad Albionem slunce nikdy nezapadá... Přesto představuje realizace Brexitu velký problém.

Dnes startuje vaše kampaň. Co budou její hlavní témata?

Rozhodl jsem se, že se v ní nebudu soustředit na otázky, které prezident nemůže ovlivnit, ale na to, do čeho ze své pozice mluvit může. To je případ zahraniční politiky s tím, že EU je někde na pomezí mezi zahraniční a domácí politikou. Jsme jejími členy a to se bezprostředně promítá do našeho života.

Ale k těm tématům. Jedním z nich bude otázka migrace a politického islámu, s čímž souvisí bezpečnost státu a jeho občanů. Česká republika si vzhledem ke své historické zkušenosti nesmí dovolit rezignovat na vlastní obranu. Pocit bezpečnosti se promítá i třeba do toho, jak vnímáme své okolí, a je to jedna z možných cest, jak přesvědčit lidi, že řešení nenabízí černobílý populismus, ze kterého těží některé strany.

Na co dalšího se chcete v kampani zaměřit?

Musíme se v ČR vrátit k trajektorii polistopadového vývoje. Poslední volby nás z naší cesty vychýlily. Měli bychom si uchovat to, na co naši otcové 40 let čekali a co nám změny přinesly – tedy svobodu, demokracii a právní stát. Nesmíme dovolit, aby svobody ubývalo, demokracie byla ohýbána a právo znásilňováno.

Chci jasně deklarovat, že pokládám naši euroatlantickou orientaci za jedinou možnou záruku bezpečnosti. Nejsem proti obchodu s Ruskem a Čínou, ale na lidská práva nemůžeme rezignovat. Lidem to může znít vzdáleně a je také možné, že mne kvůli tomu nebudou volit, ale já se k těmto věcem musím vyjádřit. Právě Češi, se svými zkušenostmi by na ochranu lidských práv neměli rezignovat.

Poslední rovina mé kampaně souvisí s významnou prezidentskou pravomocí, kterou je jmenování premiéra. Lidé musí pochopit, že to, co se nyní děje, není standardní. Není to protiústavní, ale minimálně to je neústavní. Tohle už není parlamentní demokracie, jejíž podstatou je sestavení většinové vlády s mandátem Poslanecké sněmovny. Strany potřebují čas, aby opadly vášně z předvolební kampaně a našel se kompromis, který může zvenku vypadat jako špinavý, ale ve skutečnosti je to cesta, jak dostát slibům voličů.


Profil Miloše Zemana čtěte zde >>>


Takže můžeme očekávat silnou kritiku Miloše Zemana?

Kritizovat Miloše Zemana, který představuje mého nejsilnější soupeře v souboji o příští prezidentský mandát, už snad ani není potřeba. Daleko lepší je v diskusích připomínat, jak by to mělo vypadat. Lidé to musí pochopit. Musí vidět, že do toho nejdete jen srdcem, ale že také máte odvahu dělat nepopulární kroky a postavit se riziku. Rozhodnout se v té nejtěžší chvíli správně dokáže jen člověk, který je silný, energický, mentálně připravený a zdravý. Musí tu být také nadhled a trochu humor a úsměv.


Zbytek rozhovoru čtěte na serveru INFO.CZ >>>


Topolánek v průzkumu přeskočil Horáčka

Favoritem prvního kola přímé prezidentské volby je stávající hlava státu Miloš Zeman, následován Jiřím Drahošem, zjistil listopadový průzkum agentury SANEP.

V hypotetickém prvním kole přímé prezidentské volby by v listopadu při volební účasti 62,5 % voličů se ziskem 30,2 % voličských hlasů, zvítězil stávající prezident Miloš Zeman, následován v pořadí druhým Jiřím Drahošem s podporou 23,6 % hlasů.

Poměrně zajímavým zjištěním je, že expremiér Mirek Topolánek, který vstoupil do prezidentského klání na poslední chvíli, se umístil na třetím místě se ziskem 16,8 % voličských hlasů. Až na čtvrté příčce se pak se ziskem 9,7 % voličských hlasů umístil Michal Horáček.