Topolánek: Předchozí roky jsem se musel hrabat ze dna. Dokážu ale sjednocovat a dávat lidem naději

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: čtk

Mirek Topolánek se chce z podhradí dostat na Hrad, už vyhlásil útok.
2
Fotogalerie

Kompetence a zkušenosti. Tak Mirek Topolánek popsal své předpoklady pro výkon funkce hlavy státu. Uvedl to na tiskové konferenci po odevzdání prezidentské kandidatury na ministerstvo vnitra. Současně představil svůj tým, který mu má dopomoci k úspěchu v prezidentských volbách. Tvoří jej dosavadní analytička v kabinetu vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) Gabriela Kloudová, spolupracovník sdružení eStát Dalibor Veřmiřovský a bývalý europoslanec za ODS Edvard Kožušník.

"Proč mám šanci? Nečekané rozhodnutí je dáno nelhostejností z hlediska politické kultury, tradice... Země je rozdělená na nesmiřitelné tábory, zvyšuje se pnutí ve společnosti. Narůstá agresivita, a to vyžaduje změnu, sílu pro změnu, vyžaduje to odvahu tu změnu realizovat," řekl Topolánek na tiskové konferenci.

Hovořil také o výhodách, které jako kandidát nabízí. "Patří mezi ně kompetence, jsem ten, kdo řídil vládu a plnohodnotně EU, vyřešil mezinárodní krizi - nikdo nepochybuje, že dokážu roli zvládnout.  Navíc si v životě s sebou nenosím nenávist nebo touhu k pomstě. Dokážu se přenést přes řadu věcí, přes které by to řada lidí nezvládla. Nemůžu říct, že bych nedodržel smlouvu, kohokoli podrazil, jakýmkoli způsobem udělal něco nekorektního," vysvětluje Topolánek.

Podle vlastní slov nabízí také integritu, respekt k pravidlu, schopnost sjednocovat a dávat lidem naději. "Jestli má někdo z kandidátů výhodu, tak jsem to já. Vím, na co si dát pozor, na chování, vnitřní disciplínu," doplnil kandidát s tím, že odmítá odpovídat na otázky vztahující se k jeho minulosti.

Podle vlastních slov však učinil jednu výjimku, když připomněl kauzu Marka Dalíka a hypotetické dotazy, zda by mu v roli prezidenta udělil milost: "S Markem Dalíkem jsme prožili dobré i zlé - mám svůj názor na rozhodnutí soudu, ale musím soud respektovat," řekl Topolánek.

Posledních sedm let označuje jako období práce, odpovědnosti, radosti a hojnosti - musel se vyhrabat ze dna, kdy se mu "lidi ani nedívali do očí." "Našel jsem ale radost ze života - postavil dům, zplodil syna, našel výbornou práci. To období skončilo minulé úterý. Je před námi jiná sedmiletka," říká Topolánek, který na tiskové konferenci současně představil svou novou webovou stránku

Vše o prezidentských volbách najdete zde >>>

Mirek Topolánek, expremiér a někdejší předseda ODS, oznámil svou kandidaturu na prezidenta těsně před termínem podání přihlášek.  

Žádal širokou podporu, aby jasně deklaroval, že je nestranický kandidát. Zákonodárci podle něj vyjádřili svým podpisem dát šanci kandidátovi silnému, demokratickému a politickému.

EPH přestává spolupracovat s Topolánkem

Energetický a průmyslový holding, (dále jen „EPH“) oznámil, že Mirek Topolánek přerušuje v souvislosti se svým rozhodnutím kandidovat do funkce prezidenta republiky své působení ve firmách, které jsou součástí holdingu.

"Mirek Topolánek je velmi platným členem manažerského týmu a jako kolegu ho máme rádi. Z pracovního pohledu pro nás jeho kandidatura není dobrá zpráva. Na druhou stranu však známe jeho míru zájmu o věci veřejné, jeho rozhodnutí respektujeme a přejeme mu ve volbě hodně štěstí," uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

"Pro úplnost doplňujeme, že své rozhodnutí nám Mirek oznámil ve čtvrtek v noci a informaci jsme pouze vzali na vědomí a s nikým dalším o ní nediskutovali. EPH nehrálo v rozhodnutí Mirka roli a nebude ji hrát ani v průběhu kampaně. Mirkova kandidatura je jeho osobním občanským rozhodnutím, které s EPH nesouvisí. Otázku případné finanční podpory jsme nediskutovali. Můžeme však zcela vyloučit, že by EPH bylo hlavním nebo významným zdrojem financování nákladů jeho účasti ve volbách. EPH je podnikatelským subjektem, který se neúčastní a nebude účastnit politického dění," dodal Častvaj.