Účast v prezidentských volbách je zatím víc než poloviční

Prezidentské volby 2018 (ilustrační snímek)

Prezidentské volby 2018 (ilustrační snímek) Zdroj: ČTK

Prezidentské volby 2018 (ilustrační snímek)
Prezidentské volby 2018 (ilustrační snímek)
Prezidentské volby 2018 (ilustrační snímek)
4
Fotogalerie

V prvním kole prezidentských voleb odvolila do dnešního poledne polovina až 55 procent voličů. Vysokou účast zaznamenávají horská střediska, kde ji zvyšují lyžaři s voličskými průkazy. Lidé mohou přijít svůj hlas dát jednomu z devíti kandidátů do dnešních 14:00. Pak se volební místnosti uzavřou a volební komisaři začnou sčítat odevzdané hlasy. Výsledky by mohly být podle statistiků známy do dnešního večera. Před pěti lety účast v prvním kole prezidentské volby přesáhla 61 procent.

Vysoký zájem voličů provázel i první den přímé volby. Hlasovat přišlo podle odhadu volebních komisařů kolem dvou pětin voličů z celkových 8,5 milionu. Volby zatím neprovázejí komplikace. Výjimkou byl čin přívrženkyně hnutí Femen, která v pátek odpoledne ve volební místnosti v Praze přiběhla polonahá s hanlivým nápisem na těle k prezidentovi Miloši Zemanovi. Ženu, kterou je podle ruských a ukrajinských médií šestadvacetiletá Ukrajinka Anželina Diašová, zadržela policie. Podezírá ji z trestného činu výtržnictví. "Dál platí, že je podezřelá z trestného činu výtržnictví a zůstává v cele předběžného zadržení. Kriminalisté dokončují úkony vyplývající z trestního řádu," řekl po poledni mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

V Praze byla hodinu před polednem volební účast více než poloviční, nejvyšších 59,8 procenta hlásila Praha 10. Také v Jihomoravském kraji odevzdala do dnešního dopoledne svůj hlas téměř polovina voličů. Ze středočeských měst hlásil Benešov účast 53 procent a Beroun 55 procent. Nad 50 procenty se účast pohybovala i v Moravskoslezském kraji, či na Vysočině. V Novém Veselí na Žďársku, kam jezdí na chalupu prezident Miloš Zeman, přišlo zatím k volbám 68 procent voličů.

V Královéhradeckém kraji se volební účast pohybuje mezi 45 a 50 procenty. Na Trutnovsku a v několika sousedních obcích Náchodska se současně koná i druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu. V lyžařských střediscích Krkonoš chodí volit i stovky rekreantů, kteří si přijeli na víkend zalyžovat. "Chodí hodně lidí, účast je moc hezká. Chodí i přímo ze sjezdovky. Největší zájem byl v pátek, teď je to slabší, ale ještě není konec. Tvořily se i fronty. Máme účast okolo 50 procent, určitě to bude více než v prvním kole prezidentských voleb v roce 2013," řekla zapisovatelka volební komise ve Špindlerově Mlýně Ivana Nocarová. Tam mají 869 oprávněných voličů. "Místních přišlo okolo 450, k tomu ještě 740 na voličské průkazy," řekla Nocarová.

Téměř 78 procent už dosáhla účast v prvním kole prezidentských voleb v oblíbeném zimním středisku Jizerských hor Bedřichově, jinak se zatím v Libereckém kraji pohybuje od 40 do 50 procent.

Vše o prezidentských volbách najdete zde >>>

V Plzeňském kraji se volební účast pohybuje zhruba kolem 60 procent. Na Šumavě volební účast na řadě míst zvyšují lidé s voličskými průkazy. Například v Horské Kvildě jich volilo na průkazy 59, místních hlasovalo zatím 37 z 61 oprávněných voličů. Volební účast domácích je tak 60,7 procenta, celková účast po započtení lidí s voličskými průkazy dosáhla už 80 procent, řekl zapisovatel volební komise Daniel Kaifer.

Zájem o volby projevili také vězni. V olomoucké vazební věznici se do zvláštního seznamu voličů zapsalo 39 procent z nich. Oproti parlamentním volbám je to značný nárůst, navýšení zájmu zaznamenali pracovníci věznice i v porovnání s první přímou volbou prezidenta před pěti lety. V jedné z nejtěžších věznic v zemi v Mírově na Šumpersku se do seznamu zapsaly dvě třetiny vězňů. Kampaň se za zdmi věznice živě probírala.

Prezidenta volí také Češi v zahraničí. Například do prostor Českého centra v Bruselu přicházely volit dnes dopoledne často celé rodiny. Velký zájem zde zaznamenali také v pátek, kdy dorazilo přes 630 lidí. Na voličském seznamu je přitom podle konzulky Ivany Zandony 828 osob, další stovky chodí s voličskými průkazy, hlasování by se tak mohlo zúčastnit i více než 1000 lidí.

Aktuální informace sledujeme online >>>

Lidé mohou prezidenta volit přímo podruhé. V první volbě v roce 2013 zvítězil Miloš Zeman, který letos mandát obhajuje. Postavilo se mu pět nestraníků - bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, někdejší premiér Mirek Topolánek, textař a podnikatel Michal Horáček, diplomat Pavel Fischer a lékař Marek Hilšer - a také podnikatel Vratislav Kulhánek (ODA), vydavatel a producent Petr Hannig (Rozumní) a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté). Jen jeden z nich se bude moci ujmout 8. března na pět let prezidentské funkce.

Pokud žádný z kandidátů v prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí spolu s dalším nejúspěšnějším do druhého kola. Toto finále by se uskutečnilo za dva týdny, tedy 26. a 27. ledna.

Informace o případném druhém kole najdete zde >>>