Vratislav Kulhánek: profil kandidáta na prezidenta

Vratislav Kulhánek se chce stát českým prezidentem

Vratislav Kulhánek se chce stát českým prezidentem Zdroj: ČTK

Exšéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek
Vratislav Kulhánek
Vratislav Kulhánek jako předseda hokejového svazu vítal prezidenta Václava Klause
Vratislav Kulhánek jako šéf hokeje předal reprezentační dres tehdejšímu premiérovi Jiřímu Paroubkovi
5
Fotogalerie

Bývalý šéf automobilky Škoda Auto, předseda Českého svazu ledního hokeje a nyní kandidát na prezidenta České republiky. Vratislav Kulhánek vystřídal mnoho rolí, teď vyrazí do boje o Hrad jako nominant Občanské demokratické aliance (ODA), kterou řídí miliardář Pavel Sehnal.


Třiasedmdesátiletý Vratislav Kulhánek v 60. letech minulého století vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, aby poté zahájil pestrou kariéru manažera v českých podnicích a institucích.

Po škole zastával několik funkcí ve stavebních firmách, jeho kariéra však nabrala čerstvý vítr s novým angažmá v tehdejším národním strojírenském podniku Motor Jikov, kde se během desetiletí vypracoval až na pozici předsedy představenstva.


Rozhovor s Vratislavem Kulhánkem >>>


V roce 1992 se stal ředitelem v Česku nově založené dceřiné společnosti německého koncernu Bosch. Ta pod jeho vedením zjevně prosperovala, svůj obrat během prvních pár let navýšila z desítek milionů na jednotky miliard korun.

Ani zde však Kulhánek déle nevydržel a v roce 1997 přijal funkci předsedy představenstva automobilky Škoda Auto. Nahradil zde svého bývalého nadřízeného z podniku Motor Jikov Ludvíka Kalmu, který tragicky zemřel při testování nového vozu Škoda Octavia.

Funkce šéfa největší české firmy byla pro Kulhánka vrcholem kariéry, sám prohlašoval, že vyššího postu se v Česku dosáhnout nedá. Jeho působení ve společnosti je považováno za úspěšné. Vzrostl prodej vozů, zvýšily se tržby i export. Automobilka uvedla na trh nové modelové řady Fabia, Superb a Roomster.

Přesto se v roce 2007 rozhodl ze „Škodovky“ odejít, jeho novou výzvou se stala vedoucí funkce ve společnosti AAA Auto, které chtěl zejména vylepšit pošramocenou pověst.

Za jeho předsednictví ve správní radě se společnost dostala do hlubokých ztrát a musela se také stáhnout z maďarského trhu, poté se ale problémů zbavila a v roce 2013 se probojovala do žebříčku největších českých firem CZECH TOP 100.

Kromě vrcholových funkcí v byznysu zastával Kulhánek také významné pozice v některých instuticích. Po Ladislavu Kalmovi převzal kromě vedení Škody Auto i funkci prezidenta Sdružení automobilového průmyslu a byl také viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy. Svou zálibu ve sportu zúročil ve funkci šéfa Českého svazu ledního hokeje v letech 2004-2008.

Od roku 2005 Kulhánek podniká a funguje jako jednatel ve vlastní poradenské firmě Industrial Advisors. Před sedmi lety jej tehdejší ministr financí Eduard Janota pověřil, aby provedl kontrolu dozorčích rad osmi státních a polostátních firem jako Letiště Praha, Lesy ČR a ČEZ.

V současnosti působí v dozorčí radě Pojišťovny Kooperativa, dříve zasedal ve správních radách Univerzity Karlovy, Technické univerzity Liberec a vědecké rady VŠE. Je rozvedený a má dvě dcery. V minulosti hrál závodně volejbal a běhal maratony.

Před pěti lety odmítl nabídku Andreje Babiše kandidovat do Senátu za hnutí ANO, teď se ale spojil s předsedou Občanské demokratické aliance (ODA), majitelem SPGroup a miliardářem Pavlem Sehnalem a o Hrad bude bojovat s podporou staronové strany. Ta mu pomůže sehnat 50 tisíc podpisů pro nominační petici a bude financovat kampaň.

ODA byla činná v 90. letech, ale její existenci ovlivnila řada finančních skandálů a později z politické scény zcela vymizela. Stranu se stejným názvem loni v září založil právě Sehnal a navázat na ni chce pravicovým programem se zaměřením na podnikatele. Podle Sehnala představuje Kulhánek chybějícího seriózního pravicového kandidáta na Hrad.