Začíná volební kampaň. Zeman i další kandidáti mají pět dní na založení transparentního účtu

Prezidentova manželka Ivana Zemanová oznámila, že její muž má již dostatek podpisů pro obhajobu mandátu.

Prezidentova manželka Ivana Zemanová oznámila, že její muž má již dostatek podpisů pro obhajobu mandátu. Zdroj: ČTK

Prezidentova manželka Ivana Zemanová oznámila, že její muž má již dostatek podpisů pro obhajobu mandátu.
Miloš Zeman
Prezidentský kandidát Jiří Drahoš, bývalý šéf Akademie věd
Jiří Drahoš oznámil, že má dostatek podpisů pro kandidaturu na prezidenta.
Michal Horáček oznamuje svoji kandidaturu na prezidenta
8
Fotogalerie

Rozhodnutí o tom, že si Češi příštího prezidenta budou vybírat 12. a 13. ledna, bylo dnes vydáno ve Sbírce zákonů. Začala tím oficiálně i volební kampaň. Všichni adepti na funkci hlavy státu si podle zákona o prezidentských volbách nyní budou muset do pěti dnů založit transparentní účet pro financování volební kampaně.

O znovuzvolení usiluje Miloš Zeman, mohl by mít až dvě desítky soupeřů. K nejvážnějším zatím patří bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař Michal Horáček. Stejně jako Zeman už ohlásili, že disponují více než 50 tisíci podpisy nutnými pro občanskou nominaci. Zájemci o křeslo hlavy státu budou muset přihlášku podat ministerstvu vnitra do 7. listopadu.

V kampani bude moci každý z kandidátů utratit nejvýše 40 milionů korun. Dalších deset milionů korun budou moci do kampaně investovat dva finalisté, kteří by postoupili z prvního kola, pokud v něm žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu. Dodržování pravidel bude kontrolovat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Většina potenciálních kandidátů si již transparentní volební účet pořídila. Horáček a bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA) už jej podle svých slov úřadu nahlásili. Drahoš tak chce učinit tento týden. Zeman dosud svůj účet veřejnosti nepředstavil.

V případě zájemců, kteří se ještě pevně nerozhodli vstoupit do volebního klání, hodlá úřad podle jeho zástupce Jana Outlého sledovat, zda reálně vedou kampaň, a podle toho postupovat. Do tohoto okruhu patří například místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který má podle svých slov dostatek hlasů pro senátorskou nominaci. Kandidáta na hlavu státu může totiž kromě řadových občanů navrhnout i deset senátorů nebo 20 poslanců.

V hledáčku úřadu bude také Zeman, který ohlásil, že žádnou kampaň nepovede. Úřad ale již v minulosti oznámil, že za ni bude považovat i návštěvy krajů, kde se Zeman potkává s voliči. Hrad takový výklad odmítá s tím, že na krajské cesty prezident jezdí od svého zvolení.

Kontrolnímu úřadu budou muset kandidáti podle zákona také do tří dnů před volbami nahlásit všechna bezúplatná plnění. Ten informace porovná se svými poznatky z doby kampaně. Úřad může porušení zákona pokutovat, samotný výsledek voleb napadnout u soudu nemůže. Během kampaně ale může úřad sankcionovat třeba nezřízení volebního účtu, stránek s informacemi o financování kampaně nebo neoznačování kampaně.