Zeman mluví a jedná jako ruský agent, tvrdí americký tisk

Štáb Miloše Zemana

Štáb Miloše Zemana Zdroj: čtk

Kandidáti na prezidenta Zeman a Drahoš v televizní debatě
volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
prezident Miloš Zeman ve volebním štábu
4
Fotogalerie

Volby českého prezidenta vypovídají víc o stavu západní demokracie, než bychom si přáli přiznat. Napsal to list The Washington Post (WP) v komentáři ke zvolení Miloše Zemana hlavou českého státu a k jeho kampani, kterou lze podle deníku srovnat s kampaní amerického prezidenta Donalda Trumpa a která není v Evropě nyní zcela výjimečná.

V dalším materiálu list o Zemanovi napsal, že "mluví a jedná, jako kdyby byl pravým ruským agentem". "Prakticky jako jediný z vedoucích západních politiků hájí obsazení a anexi Krymu režimem Vladimira Putina, popírá přítomnost ruských sil na východě Ukrajiny a vyzývá ke zrušení všech sankcí na tento režim. Po opětném sobotním zvolení zopakoval svůj návrh, aby Češi hlasovali v referendu, zda chtějí zůstat v NATO a EU, jejichž rozštěpení je nejcennějším cílem Kremlu," uvedl WP.

Souhlasí s tím, že výsledek českých voleb je porážkou pro Západ a jeho stoupence v zemi. "Důležité ale je, že je důkazem toho, že se Putinův režim nevzdal snahy podvracet západní demokracie dezinformacemi a korupcí, navzdory rostoucímu odhalování těchto operací a sankcím uloženým po amerických volbách v roce 2016," dodal deník.

V komentáři ke kampani list poznamenává, že prezident není v Česku nejdůležitějším politikem, "nicméně svou zemi reprezentuje v zahraničí, hovoří jejím jménem a nastavuje tón a ráz veřejné debaty, dost podobně, jak to dělá prezident USA". "A bezpochyby znovuzvolení Zemana - vulgárního a sexistického (nemluvě o jeho agresivně proruském, pročínském, protievropském a protinatovském postoji) a obviňovaného z opilství na veřejnosti - udá tón a ráz veřejného života v České republice."

"V této roli (Zeman) určitě posílí stereotypní pohled na střední Evropu jako 'odlišné' od zbytku Evropy. Polsko a Maďarsko, vedené protievropskými politiky..., mnozí v Evropě už odepsali a jsou považovány za země na cestě z demokratického tábora; nyní se k nim přidají Češi," píše WP.

První zvolení Zemana podle listu mohlo být považováno za náhodu. Jeho nynější opětné zvolení ale odbýt jen tak snadno nelze.

"Ale i když by v ostatních západních metropolích mohli nad Zemanem mávnout rukou jako nad jakýmsi postkomunistickým problémem, jeho vskutku odporná volební kampaň napodobuje politiku mnoha starších demokracií a může být pro další předzvěstí budoucnosti," upozorňuje deník.

"Česká politická a mediální kultura je silně ovlivněna populárními (a anonymními) weby, které chrlí neustálý proud proruské a protinatovské propagandy, šíří strach a nenávist vůči muslimským imigrantům, odpor vůči údajným 'elitám', jež jsou mnohem slabší než zkorumpovaní obchodníci a ruské subjekty, které podporovaly prezidentovu kampaň. Pokud to však zní jako problém nezralé demokracie, zamyslete se nad tím: Přesně to samé, se stejnými slovy, by se mohlo napsat o Trumpově kampani," pokračuje list.

Připomíná přitom podobnost odporných a absurdních útoků a obvinění sociálních médií podporujících Zemana vůči jeho protikandidátovi Jiřímu Drahošovi s útoky proti Trumpově soupeřce v boji o Bílý dům Hillary Clintonové.

Deník pak ve stejném duchu například konstatuje, že nic "východního" není v proruských politických tendencích italského hnutí Pěti hvězd, které nyní vede v předvolebních průzkumech. Nic "východního" není ani na expremiérovi Silviu Berlusconim s "jeho vulgaritou a sexismem a bizarně blízkým vztahem s Putinem".

Podobným příkladem je podle WP i Svobodná strana Rakouska (FPÖ), "která je otevřeně rasistická, podporovaná Ruskem a nyní je součástí vládní koalice, řídí rakouská ministerstva zahraničí, vnitra a obrany".