Zeman: Od Unie si nesmíme nechat vyhrožovat. Lepší je vzdát se dotací, než přijmout migrační kvóty

Prezident České republiky Miloš Zeman.

Prezident České republiky Miloš Zeman. Zdroj: CTK

Prezident České republiky Miloš Zeman.
Evropský parlament
Miloš Zeman
4
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman míní, že se Česko nesmí hrbit před Evropskou unií. Kdyby bylo nejhůř, je lepší se vzdát evropských dotací, než se podrobit migračním kvótám. Prezident tak reagoval na náměstí v Novém Jičíně na rozhodnutí Soudního dvora EU, který zamítl žalobu Slovenska a Maďarska proti migračním kvótám.

"Evropská unie pod výhrůžkou, že nám zastaví dotace, nás bude nutit, abychom na naše území přijali v první fázi několik tisíc muslimských migrantů," uvedl Zeman. Doplnil, že kultura islámských migrantů je velmi odlišná od evropské. Vláda už podle něj uvolnila 600 milionů korun na umístění těchto imigrantů.

"Myslím si, že se nesmíme hrbit, že bychom si neměli nechat vyhrožovat. A teď řeknu něco, co se někomu nebude líbit, že kdyby bylo nejhůř, je vždycky lépe vzdát se evropských dotací, než sem pustit migranty," řekl prezident.

Evropský soudní dvůr dnes v plném rozsahu zamítl žalobu, kterou Slovensko a Maďarsko napadly unijní systém přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka podle kvót. Podle soudu rozhodnutí o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků nemuselo být přijato jednomyslně. Soud odmítl i další argumenty Bratislavy a Budapešti.