Zeman rozhořčil Ukrajinu. Prezidentova slova o Krymu označila za absolutně nepřijatelná

Český prezident Miloš Zeman se podepsal do pamětní knihy před svým vystoupením na Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PSRE) 10. října ve Štrasburku. Vpravo je úřadující předseda PSRE Roger Gale.

Český prezident Miloš Zeman se podepsal do pamětní knihy před svým vystoupením na Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PSRE) 10. října ve Štrasburku. Vpravo je úřadující předseda PSRE Roger Gale. Zdroj: ČTK

Český prezident Miloš Zeman (vlevo) se 10. října ve Štrasburku v budově Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PSRE) setkal s úřadujícím předsedou PSRE Rogerem Galem.
Miloš Zeman na Parlamentním shromáždění Rady Evropy
Miloš Zeman
4
Fotogalerie

Návrhy českého prezidenta Miloše Zemana na řešení krymského problému označila ukrajinská diplomacie v oficiálním prohlášení za absolutně nepřijatelné a rozhořčeně je odmítla. Vyplývá to ze stanoviska ministerstva zahraničí, o něm dnes informoval ukrajinský tisk. Kyjev zároveň ocenil podporu a solidaritu ze strany české vlády a českého národa.

Zeman v úterý na schůzi Parlamentního shromáždění Rady Evropy označil ruskou anexi ukrajinského poloostrova za "fait accompli", tedy za hotovou věc. Navrhl, aby se Kyjev a Moskva dohodly na kompenzaci, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu.

Podle ukrajinské diplomacie je Zemanův návrh "pokusem prosadit nejen ústupek agresorovi, ale i legitimizaci anexe Krymu cestou 'prodeje' části ukrajinského území". V nynější Evropě je podle Kyjeva takový návrh absolutně nepřijatelný. "Ukrajina nikdy nebude se svým územím, se svými hodnotami a se svou svobodou obchodovat," uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Současně s důraznou kritikou Zemanova stanoviska ministerstvo ocenilo "významnou podporu a solidaritu" ze strany české vlády a českého národa. Podle prohlášení se tato podpora projevuje konkrétními skutky a praktickou pomocí.

Agentura Unian dnes napsala, že Češi se omlouvají za slova svého prezidenta o Krymu. Na ukrajinské velvyslanectví v Praze docházejí vzkazy o podpoře a solidaritě, napsala agentura a její informaci na facebooku potvrdil i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis.

"Chci poděkovat desítkám Čechů, často zcela neznámým lidem, kteří nám dnes vyjádřili slova podpory a... omluvy. Vím dobře, že miliony českých přátel jsou solidární s Ukrajinci v našem boji proti ruským agresorům a okupantům. Jinak to nemůže být v zemi, jejíž národ dal světu Václava Havla," napsal ve facebooku velvyslanec.