Zemanovi vyzyvatelé by jmenovali soudce vždy, překážkou může být jen zákon

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: čtk

Prezident České republiky Miloš Zeman.
Mirek Topolánek
Jiří Drahoš, Akademie věd
Jiří Drahoš, Akademie věd
5
Fotogalerie

Prezidentští kandidáti by při jmenování navržených soudců neměli jiné než zákonem stanovené nároky. Současný prezident Miloš Zeman na otázku neodpověděl. Prezident jmenuje soudce na základě návrhu, který mu předkládá ministerstvo spravedlnosti.

Bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer poznamenal, že zákon mluví jasně. "Není třeba stanovovat žádné další podmínky. V ojedinělých případech bych samozřejmě o věci jednal s ministrem spravedlnosti," uvedl.

Někdejší ministerský předseda Mirek Topolánek chce v případě zvolení při jmenování soudců postupovat striktně podle zákona, tuto prezidentskou pravomoc ale pokládá za trochu formální. "Je sice výlučná, ale zodpovědnost za výběr je na ministerstvu spravedlnosti a prezident by do tohoto procesu neměl vnášet své vlastní představy," poznamenal.

Podobný názor má lékař a aktivista Marek Hilšer, který podotkl, že prezident se musí vůči státu a justici chovat předvídatelně. "Nesmí si svévolně volit svá kritéria výběru běžných soudců. Proto nebudu jiná než zákonem stanovená kritéria požadovat," sdělil.


Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka a Michala Horáčka


Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš chápe v tomto případě úlohu prezidenta jako vykonavatele role dané ústavou, v rámci které je třeba mimo jiné přihlížet k aktuálním potřebám ministerstva spravedlnosti. "Právě v jeho kompetenci vidím určité rezervy kvalitnějšího a transparentnějšího procesu výběru vhodných kandidátů na tuto funkci," uvedl. Dodal, že obecně by doporučil spíše posílit samosprávu v soudnictví.

Petr Hannig, hudebník a šéf strany Rozumní, by se jako prezident striktně řídil při jmenování soudců zákonem. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek poznamenal, že neexistují jiné než zákonem stanovené nároky. "Pokud bych měl k navrhovaným kandidátům výhrady, budu to diskutovat s navrhovateli," dodal.

Podnikatel Michal Horáček podotkl, že jmenování soudců předchází dlouhý a složitý proces, kterým neprojde zdaleka každý. "Vzhledem k tomu, že soudní moc tvoří jeden ze základních pilířů demokratického zřízení, její samostatnost bych neohrožoval," uvedl. Žádné jiné nároky než stanovené zákonem by si "rozhodně nevymýšlel".

Někdejší šéf mladoboleslavské Škody Auto Vratislav Kulhánek na otázku, zda bude jako prezident jmenovat všechny navrhované soudce či bude mít i jiné než zákonem stanovené nároky, odpověděl, že zákony ctí. "Pokud je zákon špatný nebo nedostačující, má demokratická společnost nástroje, kterými je umí opravit," poznamenal.