Rakouské volby vyhráli lidovci. Zemi zřejmě povede nejmladší premiér v Evropě

ÖVP

ÖVP Zdroj: Reuters

SPÖ
Rakouské volby
Rakouské volby
Rakouské volby
5
Fotogalerie

 V rakouských parlamentních volbách dnes zvítězila lidová strana (ÖVP), která získala 31,4 procenta hlasů. Ukázaly to předběžné konečné výsledky, které zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra. Výsledky, v nichž ale není započítán rekordní počet korespondenčních hlasů, přisuzují pozici druhé nejsilnější strany v Národní radě protiimigrační Svobodné straně Rakouska (FPÖ) se ziskem 27,4 procenta.

Třetí je podle předběžných výsledků Sociálnědemokratická strana (SPÖ), která získala podporu 26,7 procenta hlasujících. Volební účast vzrostla oproti předchozím volbám ze 75 na 80 procent.

Pokud by rakouští sociální demokraté skončili na třetím místě, jak naznačuje předběžný výsledek, stalo by se tak poprvé od druhé světové války. Do Národní rady se ještě nově dostali s pětiprocentním ziskem liberálové (NEOS) a Kandidátka Petera Pilze, které předběžný výsledek přisuzuje zisk 4,1 procenta hlasů. Parlamentní lavice naopak opustí Zelení, kteří si podle předběžného výsledku zajistili pouze 3,3 procenta hlasů, což je o 9,1 procentního bodu méně než v roce 2013.

Konečnými výsledky ale ještě mohou zamíchat korespondenční hlasy, které budou sečteny až příští týden. Oficiální konečný výsledek má být oznámen ve čtvrtek.

Jasným vítězem voleb je tedy nakonec muž, který volby v květnu vyvolal společně s ohlášením konce velké koalice. Teprve jednatřicetiletého Sebastiana Kurze by měl prezident Alexander Van der Bellen pověřit sestavením vlády. Kurz se tak pravděpodobně stane rakouským kancléřem a nejmladším šéfem vlády v Evropě.

Rakousko se tedy výrazně posouvá doprava. Jak ÖVP, tak FPÖ si proti předchozím volbám polepšily - lidovci o 7,4 procentního bodu a Svobodní o 6,8 bodu. Obě strany by spolu navíc mohly vytvořit vládní koalici.

Sociální demokracie prakticky zopakuje svůj výsledek z roku 2013, a přes porážku tak pro ni dnešní volby nedopadly debaklem, jak jí předpovídaly některé předvolební průzkumy. Po sečtení korespondenčních hlasů se navíc podle analytiků ještě může vrátit na druhou příčku, jak jí dnes věštily aktualizované odhady. 

Kern z čela sociálních demokratů nehodlá odejít, očekává změny v nastolování témat

Rakouský kancléř Christian Kern oznámil, že se po volební porážce nechystá odstoupit z čela sociálních demokratů (SPÖ). Jeho strana skončila v dnešních parlamentních volbách podle odhadů patrně druhá za vítěznými lidovci (ÖVP) ministra zahraničí Sebastiana Kurze. Jde tak o mnohem lepší výsledek, než straně předpovídaly poslední předvolební průzkumy. Straně se podle všeho podařilo porazit černého koně voleb, pravicově populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Kancléř Kern i vítěz voleb Kurz slibují změny. Šéf sociálních demokratů dnes před svými příznivci řekl, že výsledek voleb není takový, jaký by si přál. Přiznal také chyby v předvolební kampani, sebe nevyjímaje. Naznačil však, že na obsahu kampaně by nic neměnil. Postěžoval si, že v poslední době byla neustále nastolována pravicová témata a obvinil i média, že to podporovala. Od pondělí se podle něj v Rakousku bude diskutovat o řádných politických tématech.

Kern nezmínil výslovně například debatu o migraci, která byla jedním z velkých témat kampaně a výrazně ho razily ÖVP a FPÖ. Sociální demokraté do kampaně zase vnášeli další významná témata sociální spravedlnosti, snížení daňové zátěže pro lidi s nižšími příjmy, vytváření nových pracovních míst nebo zvýšení příjmu státu z dědické daně.

Podle vítěze rakouských voleb Kurze nastal čas na změnu. "Dnes na nás voličky a voliči vložili velkou zodpovědnost," prohlásil Kurz před davem přívrženců. "Já tuto zodpovědnost s velkou pokorou přijímám," ujistil.

Z volebního výsledku je prý "přešťastný". "Sledovali jsme jeden cíl a dokázali jsme nemožného," děkoval Kurz podporovatelům v kampani i samotným voličům.

Naopak u Zelených, kteří utrpěli debakl a zjevně se neudrží v Národní radě, panuje truchlivá nálada. "Je to pro nás Zelené naprosto bolestná porážka," připustila dnes volební jednička strany Ulrike Lunaceková. Straně nejspíš uškodil i její bývalý člen Peter Pilz, který do Národní rady kandidoval s vlastní Listinou Petera Pilze a čtyřprocentní hranici nutnou pro vstup po parlamentu překonal.